chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові виставили унікальні різдвяні шопки

23 грудня 2011 о 09:32

У Львові експонують 15 унікальних Краківських шопок. Мініатюрні макети, які зображають місце народження Ісуса, дещо відрізняються від звичних. Маленький Ісус не у хліву, а у палаці з архітектурними елементами краківських старовинних замків.

Тарас Рудько, координатор виставки: "Ці речі може робити людина, з мого погляду, віруюча".

Традиція виготовляти шопки у вигляді казкових замків зародилася в Кракові у ХІХ столітті - мулярі, щоб за час зимових свят не втратити кваліфікації, фантазували на тему Різдва. У роботах використовували недорогі матеріали – папір, кольорове скло, дерево, фольгу. Згодом до професійних будівельників долучилися аматори, і з 1937 року у Кракові щороку проводять конкурс на кращу шопку, яку в автора викуповує музей.

Тарас Рудько, координатор виставки: "Це є Краків, його архітектура в першу чергу, форми архітектури різні, фантазії художників так само не мають меж. І таємниця народження дитяти, сина Божого, тут вона інтерпретується. Робиться, доповнюється. Бо кожен переконаний - так є це в традиціях, запитайте в наших гуцулів, і він покаже місце де народився Ісус Христос — кожний краків'янин скаже, що він тут власне народився".

У краківському історичному музеї зібрані шопки від мініатюрних до кількаметрових заввишки. У кожній неодмінна сцена — таїнство народження Христа. А персонажі, які оточують це дійство, можуть бути і сучасниками, і історичними особами. Над шопкою працює ціла родина протягом року.

Андіана Казановська, старший науковий співробітник музею: "Є двоповерхові шопки, є одноповерхові, є триповерхові - відповідно, термін виготовлення такої шопки займає більше часу. Я думаю, на таку шопку треба було затратити десь до двох років, а менші можуть займати трохи менше часу – до року".

Відвідувачі музею — у захопленні від побаченого. Кажуть, бачили усілякі шопки, але в такій інтерпретації — вперше.

Богдан Гардецький: "Оці — зроблені на зовнішнє сприйняття. А є шопки, які робленні старими людьми, і в нас є дома - там іменно ззовні все стримано, а всередині знаходяться іменно ікони, і якщо подивитися — там ікони, датовані ХІХ століттям, маленькі такі".

Протягом різдвяних свят краківські шопки мандрують світом. Окрім Львова, іншу частину колекції можна нині бачити у Парижі, Брюсселі та інших музейних столицях Європи.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути