chrome firefox opera safari iexplorer

Україна та ЄС завершили переговори

19 грудня 2011 о 13:32

Київ і Брюссель офіційно завершили переговори щодо Угоди про асоціацію, що відкриває шлях для технічного завершення остаточного тексту документа, йдеться в проекті спільної заяви лідерів України та ЄС.

«Лідери із задоволенням відзначили, що керівники переговорів досягли спільного розуміння щодо повного тексту Угоди про асоціацію, яка визначить майбутнє договірно-правової бази відносин Україна — ЄС», — йдеться в проекті заяви.

Крім того, сторони мають намір заявити, що шлях для технічного завершення остаточного зведеного варіанта Угоди, в тому числі глибокої і всеосяжної зони вільної торгівлі, з метою його якнайшвидшого парафування, відкритий.

Згідно з проектом заяви, Брюссель також визнає європейські устремління України і заявляє, що Угода про асоціацію залишає відкритим шлях для подальшого прогресивного розвитку у відносинах Києва та Брюсселя.

«Лідери обмінялися думками про майбутнє відносин України та ЄС, які засновані на цілях і принципах Угоди про асоціацію. Ця угода залишає відкритим шлях для подальшого прогресивного розвитку у відносинах між Україною і ЄС», — говориться в проекті заяви.

Крім того, ЄС визнає, що Україна, «як європейська країна з європейською ідентичністю, поділяє спільну історію та спільні цінності з країнами Євросоюзу, та визнає, що поступове зближення України з ЄС у політичній, економічній та правовій сферах сприятиме подальшому прогресу у відносинах України — ЄС». «ЄС визнав європейські устремління України і вітає її європейський вибір», — йдеться в проекті заяви.

У проекті заяви також зазначається, що дії України у сфері поваги спільних цінностей та верховенства права будуть критично важливі для подальшого укладення Угоди про асоціацію та її реалізацію.

«Лідери підтвердили прихильність верховенству права з незалежною судовою владою, визнаючи це як важливий елемент, який лежить в основі Угоди про асоціацію», — наголошується в проекті заяви.

Водночас, вони відзначили конкретні проблеми в цій сфері, які «вимагають невідкладної уваги, зокрема, шляхом проведення судової реформи». «Вони також наголосили на важливості вільних ЗМІ і свободи зібрань, а також домовилися про необхідність подальшого вдосконалення чинного законодавства в Україні в цих сферах з метою приведення його у відповідність з міжнародними стандартами», — йдеться в проекті документа.

Нагадаємо, сьогодні вдень в Адміністрації Президента розпочалася зустріч Віктора Януковича і лідерів Європейського Союзу — президента Ради ЄС Германа ван Ромпея і президента Європейської комісії Жозе Мануеля Баррозу.