chrome firefox opera safari iexplorer

Україна затягує переговори щодо подовження Кіотського протоколу

31 травня 2012 о 14:32

Екологи занепокоєні: Україна продовжує затягувати переговорний процес і не бажає йти на необхідні компроміси у питаннях зміни клімату.

Це стало очевидно під час переговорів у німецькому місті Бонн, які завершилися наприкінці травня.

«На переговори до Бонну Україна приїхала з порожніми руками: ані позиції щодо зниження викидів парникових газів, ані гнучкості в питанні переносу невикористаних квот на майбутнє. Якщо Україна зацікавлена у продовженні дії Кіотського протоколу, необхідно переглянути свої зобов’язання й подати їх найближчим часом до Секретаріату», – переконана координатор програми зі зміни клімату Національного екологічного центру України Христина Рудницька.

За словами експерта, якщо Україна не задекларує більш амбітні зобов’язання зі зниження викидів парникових газів та не відмовиться від невикористаних квот, її дії можуть призвести до затримки вступу в дію другого періоду Кіотського протоколу.

«Якщо до кінця року країни не домовляться щодо переносу невикористаних квот, вступ в дію другого періоду Кіотського протоколу у 2013 році опиниться під загрозою. Україні необхідно відмовитися від переносу квот, тим більше, що в нас немає черги їх купити», – додала Рудницька.

Найпрогресивнішою під час переговорів у Бонні виявилась група Малих острівних країн (AOSIS), яка представила свої розрахунки щодо необхідних зобов’язань. Згідно з доповіддю AOSIS, для України можливо взяти зобов’язання на рівні 46% від рівня 1990 року до 2017.

Це означає стабілізацію викидів парникових газів на сьогоднішньому рівні. Така пропозиція повністю збігається з позицією Робочої групи неурядових організації України з питань зміни клімату, а також узгоджується з рядом міжнародних незалежних досліджень.

Тим не менш, Україна поки що не поспішає підвищити свій рівень зобов’язань.

«Неприємно дивитися на цей абсурд, коли держави, як ті малі діти, показують один на одного пальцями, не бажаючи приймати серйозних рішень, у той час, коли вчені говорять про страшні наслідки зміни клімату, і у той час, коли існують технічні рішення, які потрібні для вирішення проблеми», – зазначила координатор кліматичної політики Грінпіс Інтернешнл Тове Марія Райдін.

Проте під час зустрічі в Бонні був досягнутий і певний прогрес щодо створення нової всеохоплюючої угоди на так званій Дурбанській платформі, текст якої країни мають укласти до 2015 року. Головною відмінністю угоди буде те, що згідно з нею, всі країни, а не лише індустріально розвинені, мають знизити викиди.

Наступним важливим етапом у вирішенні проблеми зміни клімату буде зустріч у м. Доха, Катар, наприкінці 2012 року, куди країни мають приїхати із серйозним та конкретним рішенням, особливо щодо найважливіших питань Кіотського протоколу: зобов’язання зі скорочення викидів, перенос невикористаних квот, довжина другого періоду Кіотського протоколу тощо.

Підготувала Майя Заховайко, «Рідна країна»

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути