chrome firefox opera safari iexplorer

Клімат для майбутніх поколінь захищатимуть у суді

23 червня 2011 о 14:51

Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина» подала позов проти Кабінету Міністрів України, Міністерства екології та природних ресурсів України та Державного агентства екологічних інвестицій України про визнання протиправною бездіяльності щодо скорочення викидів парникових газів, які негативно впливають на погоду і клімат.

Підготовка даного позову була здійснена в рамках міжнародної ініціативи «Atmospheric Trust Litigation», яка пропонує розв’язати проблему глобального потепління, впливаючи на уряди через судові позови.

Основною метою подання такого позову є зобов’язання відповідних органів державної влади забезпечити скорочення викидів парникових газів в інтересах теперішнього та майбутніх поколінь.

Відповідачами у справі є органи державної влади, яким довірено від імені народу здійснювати управління природними ресурсами, в тому числі атмосферним повітрям. Адже, згідно статті 13 Конституції України, атмосферне повітря в межах території України є власністю Українського народу. Тож, від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади.

Ратифікувавши Рамкову конвенцію ООН про зміну клімату та Кіотський протокол, Україна визнала зміну клімату глобальною проблемою людства. Основним шляхом вирішення проблеми зміни клімату в Україні і світі є зменшення викидів парникових газів, найбільша кількість яких виділяється внаслідок діяльності підприємств-забруднювачів, особливо в секторах енергетики, вугільної промисловості та централізованого теплопостачання.

В Україні механізми зменшення викидів речовин, накопичення яких в атмосфері призводить до негативних змін клімату, досі не розроблено. Розробленню такого механізму повинно передувати встановлення лімітів викидів для конкретних антропогенних джерел, видачу дозволів на викиди парникових газів і контроль за їх додержанням.

«Бездіяльність відповідачів полягає у не виконанні покладених на них законодавством повноважень та обов’язків із регулювання та управління діяльністю, яка впливає на погоду і клімат, шляхом скорочення викидів парникових газів, — розповіла юрисконсульт МБО «Екологія-Право-Людина» Наталія Шпег, – Наш позов, як і подібні позови у багатьох інших країнах, подано в інтересах майбутніх поколінь. Тому символічно його було приурочено до Дня Матері».

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 20 травня 2011 року № 2а-6990/11/2670 відкрито провадження у справі та призначено перше судове засідання на 22 червня 2011 року.

Майя Заховайко, «Рідна країна»

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути