chrome firefox opera safari iexplorer

З Нового року бензин може подорожчати на півтори гривні

12 грудня 2011 о 16:32

Якщо Кабмін підтримає ініціативу Міненерго про підвищення мит на імпортні нафтопродукти, то бензин і солярка подорожчають на 1,3 та 0,8 грн за літр відповідно, заявив директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.

За його словами, державі необхідно розставити пріоритети: або збільшувати доходи бюджету, підвищуючи акцизи, або нарощувати прибутковість нафтопереробних компаній шляхом введення мит або квот на імпорт нафтопродуктів.

В іншому випадку, переконаний експерт, митне підвищення призведе до того багато автовласників взагалі відмовляться від свого транспорту, або до максимуму скоротити поїздки.

«Через підвищення акцизів на початку року і високі ціни на нафту вартість палива у 2011 році зросла в середньому на 1,95 гривні за літр, що призвело до 10%-го зниження споживання бензину А-95. Цілком очевидно, що аналогічне підвищення викличе не менш тяжкі наслідки», — вважає експерт.

На його думку, оптимальним рішенням у ситуації, що склалася, була б відмова від введення обмежень на імпорт, помірне підвищення акцизів (збереження нинішньої ставки на бензин і підвищення акцизу на ДП максимум до 90 євро/т) і посилення державного контролю, спрямованого на захист внутрішнього ринку від контрабанди нафтопродуктів і фальсифікату.

На думку Куюна, відмова від введення обмежень на імпорт та помірне підвищення акцизів могло би бути оптимальним рішенням. Це дозволило б захистити українські НПЗ, підвищити якість палива на ринку і наростити податкові надходження до бюджету без нарощування податкового тиску на споживачів.

Як повідомлялось, у вересні поточного року Мінінфраструктури вже намагалось підвищити ставки акцизного збору на бензини до 200 євро / т і на дизельне паливо до 120 євро / т і уніфікувати на ДТ. Тоді, проти уніфікації ставок акцизного збору виступила Американська торговельна палата в Україні.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути