chrome firefox opera safari iexplorer

День свободи скасували на прохання інвалідів та ветеранів

11 січня 2012 о 16:19

Президент переніс святкування Дня свободи з 22 листопада на 22 січня через звернення низки громадських організацій. Про це йдеться у відповіді керівника Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації президента Дениса Іванеско на запит «Української правди».

Під час підготовки Указу, який внормовував відзначення пам’ятних дат та професійних свят були, зокрема, враховані останні звернення з цього приводу таких організацій: Вінницька обласна рада ветеранів, Київська обласна організація «Товариство червоного хреста України», Дніпропетровське регіональне відділення організації офіцерів спецпідрозділів по боротьбі з організованою злочинністю «Центр», ВО «Союз організацій інвалідів України» (Кіровоградська обл...).

Також до президента звертались Благодійний фонд «За нове життя», Міжнародна ГО «Берегиня світу», ГО «Спілка шахтарів-інвалідів і потерпілих на підприємствах Донецької області», Міжнародна правозахисна громадська організація «Континент», Рада пенсіонерів України, Міжнародна ГО «Ми — українці», Дніпропетровська обласна асоціація прикордонників тощо.

У відповіді не вказана кількість таких звернень, а також в АП не надали копії листів.

Водночас там процитували уривки зі звернень громадян.

«Сплинуло кілька років, і ми спостерігаємо, що реакція на минулі події, пов’язані з виборами Президента у 2004 році викликають неодностайну реакцію у суспільстві як на Заході, так і на Сході країни», — зазначається в листі МГО «Ми українці».

«Празднование 22 ноября Дня свободы стало поводом для раздоров и разногласий с момента его провозглашения. Изначально объявить праздником день, который ознаменовал победу одной из двух основных политических сил в стране, одной из двух Украин – это заранее создать конфликт», — йдеться в листі Дніпропетровського регіонального відділення організації офіцерів спецпідрозділів по боротьбі з організованою злочинністю «Центр».

«Для одних 22 ноября – действительно победа. Но для многих других – поражение, отбросившее Украину на семь лет назад, остановившее наше нормальное социально-экономическое развитие. Оставим такие оценки истории, она все расставит по своим местам. Вопрос в другом: нужно ли сегодня на государственном уровне отмечать даты, которые разрывают страну?», -  йдеться в листі міжнародної громадської організації «Берегиня світу».

Слід зазначити, що останню організацію очолює екс-депутат регіонал Людмила Кириченко.

У АП наголосили, що автори цих листів просили перенести відзначення Дня свободи на іншу, визначальну для історії України дату.

Як відомо, що президент підписав доручення щодо святкування Дня соборності та свободи України 22 січня.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути