chrome firefox opera safari iexplorer

МНС радить мастити підошви клеєм та ліпити наждачний папір

20 січня 2012 о 16:43

Міністерство з питань надзвичайних ситуацій закликає громадян бути обачними та обережними у зв'язку з ускладненням погодних умов. За прогнозами, днями в Україні буде утримуватися холодна погода з мокрим снігом, на дорогах ожеледиця.

Зокрема, щоб уникнути ризику створення надзвичайних подій, водіїв просять утриматися від поїздок на власних автомобілях на далекі відстані.

«Пам'ятайте, що на слизькій дорозі не можна гальмувати різко. Не можна робити різких маневрів, їздити на високій швидкості, слід уникати обгонів», — йдеться в рекомендації МНС.

Водіїв просять бути особливо уважними при русі на мостах і естакадах. «Зверніть увагу, що в умовах поганої видимості пішоходи гірше орієнтуються на дорозі. Існує велика загроза, що люди, які переходять дорогу, можуть посковзнутися і впасти, тому, наближаючись до пішохідних переходів, знижуйте швидкість до мінімуму», — зазначили в МНС.

Крім того, МНС закликає громадян бути обережними під час пішохідних прогулянок на вулиці, оскільки щорічно реєструється надзвичайно велика кількість травм, пов'язаних з ожеледдю.

За даними міністерства, існує низка рекомендацій, які дозволять вберегтися від неприємностей. Зокрема, громадяни можуть прикріпити на каблуки шматок поролону або лейкопластиру (хрест-навхрест або східцями).

Перед виходом з будинку наклейки слід натерти піском. Можна прикріпити на підошви шматок наждачного паперу.

Також рекомендується змастити підошву клеєм типу Момент і поставити взуття на пісок. «Кращими для виходу на слизьку поверхню є підошви з мікропористої чи іншої м'якої основи та без високих підборів», — йдеться в повідомленні.

МНС попереджає, що під час прогулянок на вулиці треба бути готовим до того, що можна впасти. «Рухайтеся поспішаючи, ноги злегка розслабте в колінах, ступайте на всю підошву. Руки повинні бути вільними, не тримаєте їх в кишенях, сумки носіть через плече. При русі обходьте металеві кришки люків. Як правило, в таку погоду вони покриті льодом» , — додали в МНС.

"Не ходіть біля краю автодоріг. Це завжди небезпечно, особливо в умовах ожеледі. Існує ймовірність того, що при падінні ви впадете на дорогу. Також є великий ризик того, що автомобіль виїде на тротуар. Не перебігайте дорогу. Пам'ятайте, що в ожеледицю значно збільшується гальмівний шлях машини ", — повідомили рятувальники.

Крім того, громадян просять утриматися від вживання алкоголю. « У стані сп'яніння людина може тяжко травмуватися, але не відчути болю. Це призводить до того, що людина не вчасно звертається за медичною допомогою, що ускладнює лікування. Крім того, алкоголь погіршує координацію рухів і реакцію людини», — зазначили в МНС.

«Під час прогулянок тримайтеся подалі від будинків — ближче до середини тротуару. Взимку, особливо в містах, дуже небезпечні бурульки і зсуви снігу з дахів будинку. Також льодовий і сніжний покрив тисне на конструкції будівель, що може привести до їх обвалу», — додали у відомстві Віктора Балоги.

Громадянам поважного віку, зазначають в МНС, краще в такі дні взагалі утриматися від виходу на вулицю. «Якщо є нагальна необхідність вийти, треба обов'язково брати з собою палицю з гумовим наконечником або з шипом. Вона допоможе утримувати рівновагу», — резюмували в МНС.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути