chrome firefox opera safari iexplorer

Рубають унікальний ліс Холодного Яру

20 січня 2012 о 15:41

Активісти екологічних та громадських організацій і жителі урочища Холодний Яр, що на Черкащині, повідомляють про масову вирубку цих унікальних лісів та просять їх захистити.

Про це пише обласна газета «Нова молодь Черкащини».

Місцеві жителі останнім часом занепокоєні масовим вирубуванням лісів Холодного Яру. Вони стверджують, що на холодноярських пагорбах нерідко рубають дуби, яким по 300 років.

Лісівники пояснюють, що йдуть планові вирубки так званих «експлуатаційних» лісів. Екологам показували проект на 10 років, за яким під сокиру пустять більше тисячі гектарів лісу.

Проте, жителі Холодноярщини та захисники природи в це не вірять. На їхню думку, зупинити масову вирубку унікальних дерев цього урочища може допомогти оголошення Холодного Яру національним парком.

Саме з цього приводу місцеві депутати за ініціативи депутата Черкаської облади Володимира Греся підготували відповідне звернення до народних депутатів Миколи Томенка, Ірини Геращенко та Ігоря Єреська, щоб ті підняли питання статусу Холодного Яру у Верховній Раді.

Довідка

Холодний Яр — реліктовий лісовий масив, який має історичне та природоохоронне значення.

Він — на першому місці в Україні за кількістю біологічних, гідрологічних, історичних та археологічних об’єктів. На масивах площею 5500 га їх налічується близько 150. У лісовому масиві і на полях навколо нього скрізь розкидані кургани скіфської доби та пізніших епох. У Холодному Яру археологи знайшли сліди всіх археологічних культур, починаючи з трипільської рільничої культури, яка зародилася в лісостеповій зоні України за п'ять-чотири тисячі років до нової ери.

У Холодноярських лісах збереглися залишки кількох древніх городищ, оточених земляними валами, висота й ширина яких ще й тепер вражає, а також руїни підземних церков і печер.

Численні представники тамтешнього рослинного і тваринного світу занесені до Червоної та Зеленої книги України.

Урочище розташоване на території двох адміністративних районів Черкаської області — Чигиринського та Кам'янського.

Наразі є проект створення Національного природнього парку, який гальмується місцевими сільрадами (за матеріалами Вікіпедії).

Про заповідні та унікальні місця Холодного Яру можна почитати тут

«Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути