chrome firefox opera safari iexplorer

У Московському патріархаті відбувся владний «переворот»

27 січня 2012 о 11:29

Священний синодУкраїнської православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) скасував раніше створену комісію з трьох архієреїв, які під час хвороби митрополита Володимира колегіально керували Київською єпархією. Ця функція передана в одноосібне ведення намісника Києво-Печерської лаври митрополита Павла (Лебедя). Крім того, архієпископ Олександр знятий з посади настоятеля споруджуваного кафедрального храму Воскресіння Христового «з метою удосконалення адміністративно-фінансової діяльності при будівництві». Від посади заступника настоятеля кафедрального храму відсторонений і прес-секретар митрополита Володимира протоієрей Георгій Коваленко.

Як повідомляє «Комерсант-Україна», на думку експертів, ці рішення спрямовані на усунення від керівництва церквою митрополита Володимира. "Все, що сталося на засіданні синоду, можна пояснити тим, що, користуючись хворобою митрополита Володимира, митрополит Агафангел і близькі до нього архієреї потроху усувають від посад тих, хто був близький до митрополита Володимира. А без постів і посад їм буде складно впливати на ситуацію всередині церкви. Усе, що відбувається, можна розглядати тільки в одному ключі — як підготовку до майбутніх виборів першоієрарха УПЦ МП ", — заявив директор Релігійно-інформаційної служби України Тарас Антошевський.

В УПЦ КП дотримуються схожої думки. "Рішення про призначення митрополита Павла керуючим Київською єпархією не відповідає канонам, оскільки митрополит Володимир живий, і саме він вважається керуючим єпархією. Делегувати свої повноваження він міг лише сам, а зараз це зробили за нього, по суті, влаштувавши рейдерське захоплення у церкві, — заявив секретар Священного синоду УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря) .- Схоже, що тепер митрополит Агафангел хоче змінити статут, забрати владу у митрополита Володимира і очолити УПЦ МП ".

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути