chrome firefox opera safari iexplorer

У столичних вишах сесія подорожчала вдвічі

27 січня 2012 о 09:01

У київських вузах подорожчала сесія.

Про це говорять самі студенти. За їх словами, вони відстебнути за іспити взимку до 1 тис. доларів, хоча в минулому році було вдвічі менше. «Раніше можна було домовитися з викладачем про відмінну оцінку за 500 грн, а тепер у нього ж коштує 70 євро (750 грн), чому дорожче, не пояснюють», — сказала студентка 4-го курсу одного з престижних факультетів КНУ, пише «Сегодня».

У КПІ розцінки трошки нижчі. «У нас, щоб здати залік, раніше треба було дати 150 грн, а тепер у два рази дорожче. За 7 заліків сума виливається чимала — 2,1 тис. грн. Плюс іспити коштуюуть у кожного викладача по-своєму: від 100 доларів і вище», — сказав п'ятикурсник КПІ.

Студенти кажуть, що найчастіше з викладачами домовляються старости груп, вони ж збирають з усіх гроші і складають список тих, хто здав. Правда, у всіх вузах, куди ми зателефонували, кажуть, що такі випадки їм невідомі.

«Ми суворо стежимо за тим, щоб не було „платних“ іспитів. Викладач може втратити роботу», — сказали у ВНЗ. Разом з тим, з початком зимової сесії, в Інтернеті з'явилася маса оголошень, у яких студентам пропонують «допомогти вирішити проблеми з іспитами», зрозуміло, за гроші. Під виглядом третьокурсника з КНУ, а потім КПІ та НПУ ім. Драгоманова ми вирішили відгукнутися на пропозицію і попросили «п'ятірку за іспит».

«Ну, зазвичай ми за трійку в КНУ беремо від 100 до 200 доларів залежно від факультету. „Відмінно“ буде коштувати не менше 500 доларів. В НПУ 250 баксів, в КПІ — мінімум 400 доларів», — сказав автор оголошення. Для того щоб «оформити заявку» на відмінну оцінку за іспит, він записав ПІБ придуманого нами студента, факультет, назву предмету, який треба «вирішити», і ім'я викладача, а потім попередив, що оплатити оцінку потрібно заздалегідь.

«Ніяких договорів з вами ми не укладаємо, самі розумієте, які можуть бути ризики. Якщо щось піде не так, гроші повернемо. У нас серйозний бізнес, не переживайте», — говорить автор оголошення. Правда, заступник начальника ЦГЗ київської міліції Володимир Дмитренко не виключає, що це може бути шахрайство.

При цьому, протягом зимової сесії жодної скарги на хабарництво у вузах Києва не надійшло на гарячу лінію МОН. «Ця сесія стала прямо якоюсь рекордною. На хабарі взагалі не скаржилися», — сказав заступник директора Департаменту вищої освіти МОН Микола Фоменко.

Він вважає, що скарг стало менше, тому що тепер хабарі ініціюють самі студенти, яким невигідно «здавати» йде на неї викладача. «Зараз студенти, найчастіше, працюють і навчаються. Їм легше заробити і заплатити за іспит, ніж вивчити, вони самі ініціюють хабарі у вузах», — говорить Фоменко.

Джерело: ТСН
Розділи: Новини освіти Освічена

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути