chrome firefox opera safari iexplorer

В Одеській області горить визначна пам'ятка архітектури 1838 року

26 січня 2012 о 10:22

У Болграді Одеської області горить Спасо-Преображенський собор, який розташований поряд з центральною площею міста, повідомляє управління МНС в Одеській області.

За даними МНС, пожежа почалася близько 7:00 у четвер, близько 9:00 ранку впав купол собору.

«Наразі з вогнем борються пожежники відділення з Болграда, Ізмаїла і Рені. Усього на місці пожежі працюють дев'ять підрозділів», — розповіла помічник начальника ГУ МНС України в Одеській області Майя Гринько.

pikepif.com.ua

Спасо-Преображенський собор у Болграді було закладено в 1820, його будівництво завершено в 1838 році. Побудований в стилі суворого класицизму на пожертвування мешканців міста. Собор є пам'ятником архітектури.

Висота купола, оформленого коринфськими пілястрами, становить 50 метрів. Інтер'єр розписаний у 1912—1914 роках художником Павлом Піскарьовим у стилі романтизму за ескізами Васнєцова. Реконструкція собору почалася в 2001 році.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути