chrome firefox opera safari iexplorer

У жовтні відзначать 975-річчя Спаського собору у Чернігові

19 вересня 2011 о 10:20

У Чернігові у жовтні пройдуть урочистості з нагоди 975-річчя Спасо-Преображенського собору. Про це повідомили УНІАН в Управлінні у справах преси та інформації Чернігівської облдержадміністрації.

Як підкреслив під час засідання оргкомітету заступник голови ОДА Віктор Тканко, Спаський собор у Чернігові є перлиною давньоруської архітектури, унікальною архітектурною пам’яткою.

«Протягом дев’яти століть він був головним осередком богослужіння, духовності, суспільного, художньо-історичного і інтелектуального життя міста Чернігова», — додав він.

Директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Андрій Курданов поінформував про заходи, які відбуватимуться з цієї нагоди на початку жовтня.

Так, у рамках святкування передбачається відкриття книжкової та фото виставок, виставки архівних документів про Спаський собор; проведення молебнів, організація Міжнародної наукової конференції, урочистого зібрання; презентація наукового видання «Спас Чернігівський» та спецпогашення блоку ювілейних марок. Крім того, заплановано проведення «круглих столів», лекцій, уроків у закладах освіти з нагоди 975-річчя Спаського собору.

Довідка

Спасо-Преображенський собор у Чернігові було засновано за князювання Мстислава Володимировича – першого літописного чернігівського князя.

Припускається, що закладка собору відбулася в 1033—1034 роках. Архітектурний образ споруди собору втілює ідею сили і величі Чернігівського князівства.

Функції його у давнину не обмежувалися лише культовими. Тривалий час він був головною суспільно-політичною спорудою міста, князівства та губернії. Тут проходили святкові церемонії, укладалися договори, зберігалися відзнаки військової слави.

У 1927 році, згідно з постановою РНК УРСР, Спасо-Преображенський собор оголошено історико-архітектурною пам’яткою всеукраїнського значення. Нині собор є пам’яткою національного значення та діючим храмом Української православної церкви.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути