chrome firefox opera safari iexplorer

Франція починає святкувати 850-річчя Собору Паризької Богоматері

12 грудня 2012 о 09:34

Ювілейні заходи на честь 850-річчя всесвітньо відомого Собору Паризької Богоматері почнуться в середу і триватимуть майже рік — до 24 листопада 2013 року, повідомило радіо Ватикану.

Урочистості розпочнуться в середу ввечері месою, яку здійснить Архієпископ Паризький кардинал Андре Вен-Труа в присутності міністра внутрішніх справ Франції Мануеля Вальса, мера Парижа Бертрана Деланое й інших видатних політичних і громадських діячів.

До ювілею приурочено ряд релігійних і культурних ініціатив, підготовкою яких займається спільно паризька архиєпархія та влада французької столиці.

Архієпископ Парижа кардинал Андре Вен-Труа запропонував гостям столиці скористатися спеціальним «маршрутом паломника», підготовленим до ювілею кафедрального собору.

Слідуючи за маршрутом, який починається на кафедральній площі, паломники ознайомляться з маловідомими фактами про прилеглої до собору території.

За 850 років Собор Паризької Богоматері багаторазово оновлював свій інтер'єр. Зараз в ньому знаходиться найбільший у світі орган, який налічує 111 регістрів і близько 8 тисяч труб.

У храмі зберігається одна з найбільш шанованих християнських реліквій — терновий вінець Христа.

У рамках ювілейних урочистостей в січні пошта Франції випустить дві пам'ятні поштові марки, в лютому в соборі встановлять нові дзвони, які вперше зазвучать у переддень Вербної неділі, 23 березня майбутнього року.

Як повідомлялося раніше, французькі майстри вже відлили перший новий дзвін для Нотр-Дам де Парі. Зроблений зі сплаву міді та олова дзвін отримав назву «Габріель». Його висота становить 1,83 м.

Джерело: УНН
Розділи: Новини культури

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути