chrome firefox opera safari iexplorer

Як Україна відзначала День соборності

23 січня 2012 о 09:48

Традиційно лівий і правий береги Дніпра об'єднали і на мосту Патона.

Вже п'ятий рік поспіль там провели акцію на честь акту злуки Західноукраїнської народної республіки та Української народної республіки.

Близько тисячі активістів з усієї України зібралися по обидва боки мосту і тримаючись за руки створили живий ланцюг.  Співаючи патріотичних пісень, активісти рушили назустріч одне одному. З собою люди принесли синьо-жовті стяги.

Потому вони розгорнули тридцятиметровий український прапор і заспівали гімн України. По всій Україні сьогодні провели двадцять таких акцій.

Націоналний прапор, який символічно з'єднав береги Дніпра, розгорнули на пішохідному мосту на Труханів острів у Києві. У акції з нагоди Дня Соборності взяло участь кілька сотень людей.

Синю та жовту частини національного символу люди несли назустріч одне одному, потому скріпили заспівавши гімн України. Загальна довжина стягу перевищила 200 метрів. Потім активісти громадських об'єднань підписали маніфест громадської солідарності.

Кількакілометровий живий ланцюг створили до Дня соборності у Львові. Він простягся між пам’ятниками Бандері та Шевченку.

В акції взяли участь тисячі львів'ян. Вони пройшли вулицями міста. Під час ходи люди прочитали молитву за Україну. Колона з представників від політичних партій та громадських організацій пронесла великий державний прапор.

Молодь Одеси у день Соборності зізнавалася у любові Україні. Близько сотні активістів влаштували на Дерибасівський патріотичний флеш-моб.

Під звуки бандури молоді люди взялися за руки і створили живий ланцюг. Потому учасники акції розбилися на три групи. Одна з них утворила літеру Я, друга – серце, третя — розгорнула державний прапор України. Потому гуртом заспівали пісню Олександра Пономарьова «Я люблю тільки тебе».

Тетяна Михайленко, організатор флешмобу: «Ця ідея полягає в тому, що незважаючи, на якій мові ми розмовляємо, незважаючи, до якої релігії ми відносимося, в це свято ми маємо обєднатися, ми маємо встати в ланцюг і показати, що ми любимо Україну, ми пишаємося нашою країною».

Зібрати карту України пропонували киянам на Майдані Незалежності.

Перехожим активісти пропонували наклеїти зображення своєї області на великому плакаті. І таким чином скласти мапу України. Організатори прагнули продемонструвати єдність українських земель.

Ксенія Слободенюк, організатор акції: «Ми знаємо, що багато людей живе у Києві, проживає з різних областей України і з часом вони просто асимілюються, підлаштовуються під столичні умови. А треба, щоб вони завжди пам'ятали звідки вони родом, де їхня батьківщина, щоб не соромились про це казати, представляли свою область, знали її історію, особливості. Сьогодні ми довели, що люди знають, але не просто знають, а бажають це демонструвати».

Офіційні заходи з нагоди Дня Соборності та свободи відбулися у столичному палаці «Україна». Там зібралися усі чотири Президенти держави.

За матеріалами «5-го  каналу»