chrome firefox opera safari iexplorer

Газетярі нарікають на незадовільну роботу Укрпошти

08 лютого 2012 о 16:16

Редактори центральних газет б’ють на сполох з приводу незадовільної роботи «Укрпошти». Вони офіційно звернулися до керівника українського парламенту та висловили стурбованість з приводу загрозливої ситуації, що склалася з доставкою передплатних періодичних видань.

«Національна спілка журналістів України, редакційні колективи газет і журналів неодноразово зверталися до керівництва «Укрпошти», уряду з вимогою навести порядок у цій важливій сфері суспільного життя. Ці проблеми порушувалися на спільних нарадах «Укрпошти» і керівників друкованих засобів масової інформації, але позитивних зрушень ми так і не дочекалися», — йдеться у зверненні.

Автори листа зазначають, що у села газети надходять здебільшого двічі–тричі на тиждень. Багато поштових відділень закриті у п’ятницю, суботу, неділю й понеділок. До речі, п’ятниця — день, коли виходять практично всі всеукраїнські газети. Через нерозпорядливість керівництва «Укрпошти» передплатники одержують п’ятничні номери у вівторок. Що ж це за «свіжі новини» через чотири дні?

Упродовж минулого року до редакцiї газети «Україна молода» надiйшло близько ста звернень — листiв i телефонних дзвiнкiв вiд передплатникiв газети щодо незадовiльної доставки перiодики. Переважна бiльшiсть скарг стосувалася недолiкiв у роботi поштових вiддiлень, а саме: передплатникам надходить по 2–3 номери газети в один день або взагалi один раз за тиждень; не приносять окремi номери, якi нiбито зникають у дорозi; замiсть передплаченого видання приносять iнше, переважно — регiональне.

На жаль, потiк скарг iз тими самими претензiями почався i в цьому роцi.

Тiльки в сiчнi цього року «УМ» розглянула сiм скарг передплатників. Скаржаться на роботу поштовиків читачі газети «Факты и комментарии» з Олександрії (Кіровоградська область), Кременчука (Полтавська), Кам’янця–Подільського (Хмельницька) та інших міст.

Справа в тому, що «Укрпошта» реструктуризувала свої структури. Тепер у багатьох областях газети друкуються в одному місці, виготовлений тираж перевозиться до обласного центру, його розподіляють по поштових відділеннях, везуть на місця, де й доставляють передплатникам.

Скорочення кількості поштових відділень призвело до того, що відстань між ними у багатьох місцях збільшилася на півтора кілометра. Літні люди, ветерани праці не можуть туди дійти, а листоноші — не встигають принести своїм клієнтам пресу.

Фото gorod.cn.ua

Громадяни змушені відмовлятися від передплати суспільно–політичних щоденних видань, поштовики ж сприяють передплаті тижневиків і місячників різних порад, рецептів тощо.

Це дає відділенням «Укрпошти» можливість одержувати підвищення передплатних тиражів за рахунок видань, які найдешевші на ринку і які не клопітно зрідка доставляти читачу. Але це знижує можливості інформування наших співгромадян про політичні, соціально–економічні проблеми суспільства, обмежує їхні можливості брати участь в обговоренні насущних питань розвитку державного будівництва.

Звернення підписали: Ігор ЛУБЧЕНКО (голова Національної спілки журналістів України), Анатолій ГОРЛОВ (головний редактор газети «Голос України»), Михайло ДОРОШЕНКО (редактор газети «Україна молода») та Олександр ШВЕЦЬ (головний редактор газети «Факты и комментарии»).

За матеріалами «України молодої»

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути