chrome firefox opera safari iexplorer

Наступного тижня в прокаті з'явиться фільм «Закохані в Київ»

02 лютого 2012 о 11:04

Півтора року тому в столиці розпочалися зйомки альманаху «Закохані в Київ». Анонсуючи свій проект як аналог титулованим «Париж, я люблю тебе» та «Нью–Йорк, я люблю тебе», продюсер Володимир Хорунжий наголошував також на тому, що картина є «іміджевим кінопродуктом з суттєвою комерційною складовою». І дуже просив не плутати її з туристичним путівником, оскільки це «фільм про людей». До речi, «Закохані в Київ» — перша на 100 відсотків вітчизняна картина, повністю відзнята та змонтована на базі українських продакшн–студій.

9 лютого альманах виходить в український прокат.

— Ми розраховуємо і на світовий прокат, — говорить продюсер, — СНД і Балтія — перший етап. Кількість копій залежить від цифрових проекторів і настрою власників кінотеатрів. В Україні таких залів небагато, в Росії — більше. Але сам факт прокату є великим досягненням для нас усіх.

— З якими труднощами довелося зіткнутися, працюючи над фільмом?

— Ніяких особливих труднощів не було. Просто альманах ти знімаєш не один, його знімають вісім різних режисерів. Кожна історія хоч і належить до жанру короткометражки, але тут присутні всі атрибути повного метру.

— Чи довелося під час зйомок щось залишити за кадром?

— Сюжети для фільму ми відбирали серед вісімдесяти сценаріїв. Спочатку розглядали синоптичні ідеї–пітчі, наступним етапом, після якого з дистанції зійшли більшість претендентів, став процес перевтілення ідеї у сценарій. З них ми й відібрали вісім найкращих... Один з епізодів, уже відзнятий, довелося залишити в пості. Не пішов, як було заплановано...

ДО РЕЧІ

Альманах «Закохані в Київ» складається з новел «Рука» Олега Борщевського, «Туфлі» Дениса Гамзінова, «Дещо» Ольги Гібелинди, «Собачий вальс» Тараса Ткаченка, «Три слова» Іллі Власова, «Остання ніч грудня» Олега Борщевського, «Вєрні маю любофь» Артема Семакіна і «Втрачений у місті» Валерія Бебка. Головні ролі виконали Ада Роговцева, Віталій Лінецький, Георгій Хостікоєв, Олена Фесуненко, Микола Олійник, Іван Дорн...

Прем’єра фільму відбулася минулого року на МКФ у Монако, також стрічку показували в Канні. Фільм отримав більше 40 запрошень на участь у кінофестивалях iз різних країн світу.

«Закохані у Київ» увійшов у десятку кращих фільмів на 86–му Російському міжнародному кіноринку, на Одеському МКФ премію імени Миколи Шустова за найкращий український фільм отримала короткометражка Тараса Ткаченка «Собачий вальс». На фестивалі в Бодеґа Бей (США) отримала нагороду історія Ольги Гібелинди «Дещо». Головні призи на щорічному українському кінофестивалі «Відкрита ніч» узяли «короткометражки» «Собачий вальс» Тараса Ткаченка та «Рука» Олега Борщевського. На IX Міжнародному фестивалі православного кіно «Покров» Аду Роговцеву і Миколу Олійника нагороджено за найкращі жіночу та чоловічу ролі в новелі «Собачий вальс», а на Бердянському міжнародному кінофестивалі альманах виборов гран–прі.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути