chrome firefox opera safari iexplorer

У Тернополі виступили проти приватизації Почаївської лаври

08 лютого 2012 о 13:19

«НІ приватизації Почаївської лаври!», — про це заявили представники громадськості, політичних партій, народні й місцеві депутати, священнослужителі різних конфесій на громадських слуханнях у Тернополі, повідомляє Голос України.

До активних дій їх спонукає зареєстрований у парламенті законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо передачі об’єктів культурної спадщини релігійним організаціям». У ньому, зокрема, Кабміну пропонується вирішити питання про передачу УПЦ МП Почаївської Свято-Успенської лаври і Свято-Богоявленського жіночого монастиря у Кременці. Споруди мають намір приватизувати за символічну ціну.

На думку голови Тернопільської обласної ради Олексія Кайди, Почаївська лавра протягом століть слугувала оплотом українства, тому дивно, що держава надає перевагу одній церкві, ігноруючи інші християнські українські церкви.

«Українські святині мають належати українському народу. Народ збудував їх і сотні років дбав про них, тому має право володіти», — переконаний архієпископ Тернопільський і Бучацький УПЦ КП Нестор.

А доктор історичних наук, священик УГКЦ Віталій Козак вважає, що держава не повинна ініціювати питання приватизації культових споруд, оскільки це призводить до напруженості й розбрату в суспільстві. При цьому священнослужителі закликали не розпалювати міжрелігійну ворожнечу, діяти злагоджено.

Проти прийняття законопроекту висловилися також народні депутати Василь Деревляний, Ярослав Джоджик та Іван Стойко. Ярослав Джоджик, зокрема, сказав, що не допустити прийняття цього законопроекту буде складно, тому немає альтернативи громадській ініціативі й громадським рухам. Тільки спільними зусиллями можемо відстояти українські святині.

Учасники громадських слухань ухвалили звернення до Президента України, Голови Верховної Ради і Прем’єр-міністра з вимогою повернути Почаївську лавру до складу Кременецько-Почаївського історико-архітектурного заповідника.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути