chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні зібрали 250 тис. підписів проти приватизації Почаївської лаври

29 січня 2013 о 11:21

На засіданні тимчасової контрольної комісії Тернопільської обласної ради депутати обласної ради Степан Барна та Олег Боберський представили звернення до Президента, голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра України з проханням не допустити прийняття законопроекту, який дасть можливість приватизувати Почаївську лавру.

Про це IA ZIK повідомив депутат Степан Барна.

«Прийняття закону України «Про внесення змін до деяких законів України» № 1161 від 25.12. 2012 р. спрямований на те, аби вилучити Свято-Успенську Почаївську лавру з переліку пам’яток культурної спадщини, які не підлягають приватизації, і приватизувати її. У зв’язку з цим, ми закликаємо керівництво держави вжити рішучих заходів, щоб не дозволити приватизацію святині, яка має належати тільки українському народу, а не якійсь окремій релігійній конфесії», – переконаний Степан Барна.

За словами депутата, у відповідь на ініціативу щодо вилучення Почаївської лаври зі списку об’єктів культурної спадщини, які не підлягають приватизації, по всій Україні було зібрано близько 250000 підписів людей.

«Ми не заперечуємо можливість користуватися цією церквою Українській православній церкві Московського патріархату, однак хочемо, щоб сама святиня, історична спадщина належала українському народу. Ми проти приватизації Почаївської лаври і будемо вживати всіх заходів, які дозволяє чинне законодавство, аби опиратися цьому процесу. У випадку форсування цього питання, будемо вдаватися і до радикальних дій громадських організацій, політичних партій», – відмітив Барна.

«Рішення з приватизації Почаївської лаври, без рішення громади Тернопільщини, де вона розташована, Верховна Рада приймати не може. Це правовий нігілізм, коли громада позбавлена можливості брати участь у прийняті таких важливих рішень, які стосуються нашої території», – наголосив Степан Барна.

За підсумками засідання комісія вирішила винести проект звернення на розгляд сесії обласної ради.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути