chrome firefox opera safari iexplorer

Екологи б'ють на сполох: Україну перетворюють на ядерний смітник

13 березня 2012 о 09:14

До річниці аварії на атомній електростанції «Фукусіма» українці зібрались під будинком уряду протестувати проти продовження використання застарілих атомних реакторів та створення нових небезпечних ядерних об’єктів.

Активісти громадських екологічних організацій роз’яснили, чому сценарій аварії на АЕС «Фукусіма» дуже ймовірний в Україні: всіх прихильників атомної енергетики намагались записати в ліквідатори наступної аварії на АЕС. Проте урядовців, бажаючих стати ліквідатором, не виявилося.

«Аварія в Японії сталася саме на застарілих ядерних енергоблоках, які працювали в терміни, що значно перевищували передбачені в початкових проектах. Зважаючи на це, ряд країн з розвиненою атомною енергетикою відмовився від подовження терміну роботи ядерних реакторів. А в Україні програма по подовженню прострочених реакторів виконується повним ходом: у 2011 подовжили ще на 20 років термін роботи реакторів №1 та №2 на Рівненській АЕС, тепер готують до подовження реактор №1 на Южно-Українській, який взагалі є експериментальним», – зазначив організатор акції, експерт з енергетичних питань Національного екологічного центру України (НЕЦУ) Дмитро Хмара.

Екологи занепокоєні: окрім подовження роботи старих енергоблоків, уряд починає будівництво нових небезпечних об’єктів: ядерного могильника під Києвом, заводу по виробництву ядерного палива для старих реакторів, двох ядерних реакторів радянського зразка на Хмельницькій АЕС, та ще чотирьох ядерних реакторів у різних регіонах України.

Учасники акції вимагали від уряду виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про підвищення безпеки експлуатації атомних електростанцій України» від 08.04.2011, яке не виконується ані Міністерством енергетики та вугільної промисловості (яке мало затвердити у тримісячний термін оновлену Енергетичну стратегію України на період до 2030 року з урахуванням нових викликів та загроз енергетичній безпеці держави), ані Національною атомною енергогенеруючою компанією «Енергоатом», яка досі працює над подовженням терміну експлуатації енергоблоків вітчизняних АЕС у понадпроектний термін.

Активісти також вимагали ініціювати мораторій на подовження експлуатації старих енергоблоків; зобов’язати Міненерго забезпечити підготовку до зняття з експлуатації блоку №1 на Южно-Українській АЕС; переглянути плани з розбудови ядерної галузі України.

Підготувала Майя Заховайко, «Рідна країна»

Розділи: Суспільство