chrome firefox opera safari iexplorer

Єдиною альтернативою ядерній енергетиці є енергозбереження – екологи

28 квітня 2012 о 00:07

Громадські екологічні організації провели акцію, присвячену 26-й річниці катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції, наслідки якої будуть нагадуванням людству ще тисячі років.

У роковини чорнобильської катастрофи «Екоклуб» (Рівне), «Екологія-Право-Людина» (Львів), «Національний екологічний центр України» (Київ) та «Зелений світ» показали явні та приховані загрози атомної енергетики. Активісти збирали підписи проти розвитку ядерної енергетики в Україні. Також діяла виставка, присвячена історіям людей, що постраждали від наслідків катастрофи на ЧАЕС.

Найбільшу увагу привернули стенди, на яких демонстрували сонячний колектор для нагріву води від сонця, та сонячна електрична батарея для виробництва електроенергії.

«На жаль, українська влада не зробила висновків з Чорнобильської аварії і продовжує перетворювати нашу країну на ядерний смітник. Енергетична стратегія України на період до 2030 року передбачає значне нарощування атомної енергетики, спорудження нових атомних блоків, продовження експлуатації старих блоків, які вже відпрацювали свій проектний термін, створення сховища відпрацьованого ядерного палива тощо. У 2010 році було продовжено експлуатацію у понадпроектний термін старих енергоблоків №1, 2 Рівненської АЕС. Наразі готують до добудови енергоблоки № 3, 4 Хмельницької АЕС, будівництво яких було розпочато чверть століття тому. Нарощуються темпи видобутку урану, що негативно відображається на здоров’ї населення, яке проживає навколо урановидобувних шахт», — коментують учасники акції.

У той час, як інші країни відмовляються від ядерної енергетики, в Україні виділяються мільярди гривень на розвиток атомної енергетики.

Чорнобильська катастрофа, аварія на АЕС Фукусіма-1 в Японії у березні 2011 року, інші інциденти на підприємствах ядерної промисловості доводять, що безпечних реакторів не існує.

Екологи наголошують: поводження з радіоактивними відходами, відпрацьованим ядерним паливом, зняття станцій з експлуатації потребують колосальних коштів, що розвінчує міф про дешевизну ядерної енергетики.

До речі, проблеми з безпекою та дороговизна ядерної енергетики є основними причинами відмови від неї в розвинутих країнах Європи та світу.

На переконання громадських організацій, альтернативою ядерній енергетиці є енергозбереження, зменшення споживання паливно-енергетичних ресурсів, децентралізація енергетики та розвиток відновлювальних джерел енергії.

Для України найбільшим пріоритетом має бути тотальне енергозбереження, оскільки енергоємність економіки нашої держави в 3-4 рази вище, ніж у сусідніх країнах Європи, що є важким тягарем для країни та причиною зниження конкурентоспроможності всієї економіки.

Підготувала Майя Заховайко, «Рідна країна» 

Розділи: Довкілля

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути