chrome firefox opera safari iexplorer

Екологи вимагають заборони в Україні найстрашнішої отрути ХХ сторіччя

22 серпня 2012 о 09:30

Екологи вимагають від уряду заборонити використання в Україні найстрашнішої отрути XX сторіччя — фосфіду цинку, який безконтрольно використовується в сільському господарстві для знищення гризунів.

Із такою заявою під час прес-конференції у вівторок виступив директор Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ) Володимир Борейко, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

«Із середини минулого сторіччя в Україні застосовується небезпечна отрута — фосфід цинку, від якої вже давно відмовились в країнах ЄС, а також Білорусь та Росія. Проте в нас вона продовжує відкрито завозитися з Китаю й Індії, а потім використовується на полях, від чого гинуть біля 100 видів диких тварин і птахів, з яких понад 30 видів занесені до червоної Книги. Тому ми вимагаємо від Мінекології негайно заборонити використання цієї найстрашнішої отрути ХХ сторіччя в Україні», — наголосив Борейко.

Еколог зазначив, що відповідні листи направлені до Міністерства екології та природних ресурсів України і Митної служби, в яких викладені вимоги громадськості щодо заборони ввозу, виробництва, продажу та використання в Україні фосфіду цинку.

У свою чергу директор природоохоронних проектів України й Українського товариства охорони птахів Ольга Яремченко зауважила, що від використання фосфіду цинку на полях України гинуть не лише дрібні гризуни, але й птахи, які на них полюють чи харчуються отруєним зерном.

«Так, навесні 2009 року лише в Харківській області від фосфіду цинку загинуло понад 1500 диких гусей. Гинуть також куріпки, журавлі, орли, степові луні та інші птахи. Бездумне використання цієї страшної речовини призвело до „випадіння“ окремих ланок в природних харчових ланцюгах, а це — крок до екологічної катастрофи», — переконана експерт.

На думку представника Дружини охорони природи «Зелене майбутнє» Івана Парникози, для захисту сільськогосподарської продукції від гризунів існують більш ефективні, але нешкідливі для природних харчових ланцюгів засоби.

Наприклад, нейтральні хімічні препарати та біологічний спосіб боротьби з гризунами — зараження їх чумкою, яка не передається іншим тваринам та людині. При цьому еколог зауважив, що розмови про шкоду зерну від гризунів явно перебільшена.

«Поняття про гризунів як „ворогів сільського господарства“ дісталося нам у спадок з післявоєнних часів СРСР, але ж, наприклад, ховрахи на межі вимирання, а хом'як взагалі занесений до Червоної книги. І навіть колонії звичайних грунтових полівок катастрофічно зменшуються, що, у свою чергу, призводить до зменшення птахів, які на них полюють... То про яку боротьбу з гризунами ми говоримо? Якщо це пацюки чи миші, які живуть біля людини, то це одне, а якщо гризуни, яких практично не залишилося, то — це вже інша історія», — підкреслив Парникоза.

Окрім тварин і птахів у степовій частині України від фосфіду цинку потерпають і безпритульні тварини та навіть тварини в Київському зоопарку, яких труять цією недорогою, але дуже потужною отрутою, додав Борейко.

«У столиці, наприклад, ця отрута застосовувалась для масового отруєння бродячих собак, а також стала причиною загибелі тварин у Київському зоопарку, зокрема слона Боя. З'їдаючи зернову приманку з фосфідом цинку, тварини помирають у страшних муках. До того ж, ним часто труяться і люди», — зауважив директор КЕКЦ.