chrome firefox opera safari iexplorer

26 квітня почнуть будувати другий саркофаг на ЧАЕС

27 березня 2012 о 15:12

Будівництво нового укриття над аварійним блоком Чорнобильської АЕС Україна почне 26 квітня. Про це заявив президент України Віктор Янукович в ході саміту з питань ядерної безпеки у Сеулі.

Янукович висловив подяку міжнародному співтовариству за підтримку, яку отримала Україна у подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи, передає прес-служба президента України.

«Торішня Київська міжнародна конференція донорів була успішною, і 26 квітня Україна починає будівництво нового конфайнмента над аварійним блоком Чорнобильської атомної станції», — додав він.

Глава держави підкреслив, що в Україні «реалізується багаторівневий, інтегрований підхід до забезпечення ядерної безпеки».

Новий саркофаг є арочною конструкцією з прольотом 257,4 метра, висотою 108,4 метра і довжиною 150 метрів. Об'єкт розрахований на 100 років експлуатації і дасть можливість здійснити витяг паливовмісних матеріалів та їхнє кондиціонування для подальшого безпечного зберігання.

У квітні 2011 року Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) надав допомогу уряду України в організації міжнародної конференції зі збору коштів для покриття відсутнього фінансування проектів Чорнобильського фонду «Укриття» і «Рахунку ядерної безпеки».

Банк спільно з іншими донорами повідомив про виділення 750 мільйонів євро на перетворення Чорнобильської атомної електростанції на екологічно безпечний об'єкт.

В цілому, будівництво арки нового саркофага на ЧАЕС буде коштувати 935 мільйонів євро.

Розділи: Довкілля

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути