chrome firefox opera safari iexplorer

«Укриття» на ЧАЕС потребує ще 1 млрд. грн

17 березня 2011 о 01:01

Об’єкт «Укриття» на ЧАЕС і досі залишається небезпечним об’єктом на території  України. Із 22 завдань плану заходів щодо його перетворення в екологічно безпечну систему виконано лише 16.

Про це повідомив під час парламентських слухань Голова Державного агентства з управління зоною відчуження Володимир Холоша.

За його словами, на підтримку безпечного стану енергоблоків та об'єкта «Укриття» цьогоріч потрібно 1 млрд. грн.

У 2008 році було завершено роботи лише зі стабілізації будівельних конструкцій, а також локальну герметизацію «Укриття».

Водночас, заступник генерального прокурора України Віктор Занфіров звернув увагу на факти використання не за призначенням «чорнобильських грошей».

Так, за його словами, результати перевірок органами прокуратури засвідчили, що в Житомирській, Київській, Рівненській та інших областях відбувалися численні порушення під час виконання державних програм фінансування будівництва житла громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

«Державні кошти, практично, використовуються на заробітну плату. Зокрема, у 2010 році з виділених понад 200 млн. грн. на утримання персоналу використано майже 70%», — сказав В.Занфіров.

Окрему увагу також звернули на те, що в зоні відчуження міліція не забезпечує належної охорони Прип'яті, що дає змогу шукачам металу без перешкод проникати на забруднену територію та вилучати метал з метою подальшої його реалізації.

Окрім того, не вживаються заходи щодо укріплення берегів річок та свердловин колодязів, унаслідок чого триває міграція радіонуклідів у підземні водні горизонти та басейни Дніпро.

Детальніше про парламентські слухання читайте тут.

«Рідна країна»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути