chrome firefox opera safari iexplorer

Заходи щодо відзначення 25 річниці аварії на ЧАЕС

26 квітня 2011 о 09:11

Спеціальне пленарне засідання в рамках 65-ї сесії Генеральної асамблеї ООН присвятять у вівторок 25-річчю аварії на Чорнобильській АЕС.

Його учасники розглянуть питання зміцнення міжнародного співробітництва та координації зусиль з вивчення, ослаблення і зведення до мінімуму наслідків катастрофи в Чорнобилі.

Напередодні у зв'язку з цим у штаб-квартирі ООН відкрилася фотовиставка, присвячена чорнобильської аварії.

Сьогодні, 26 квітня, виповнюється рівно 25 років з дня найбільшої ядерної катастрофи у світі — аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

В Україні та світі відбудуться заходи, приурочені до 25-ї річниці аварії на ЧАЕС. Зокрема, сьогодні вночі в багатьох містах світу екологічні активісти запалять свічки в пам'ять про Чорнобильську катастрофу.

О 01 годині 23 хвилини 47 секунд за київським часом (25 років тому в цей час стався вибух на Чорнобильській АЕС), на Майдані Незалежності в Києві активісти Міжнародної громадської організації Центр Прип'ять та благодійного марафону Пам'ятай запалили 25 свічок у пам'ять про Чорнобильську катастрофу.

О 1:00 відслужать  панахиду по загиблих ліквідаторах аварії на ЧАЕС. По завершенні панахиди о 1 годині 23 хвилини 40 секунд (час вибуху на ЧАЕС) пролунає 25 ударів поминального дзвону — за кількістю років, що минули з дня трагедії.

Крім того, в зоні відчуження відбудеться зустріч президентів України Віктора Януковича та Росії Дмитра Медведєва. О 10:00 у Чорнобилі патріарх Кирило відслужить Великодній молебень. Як очікується, глава РПЦ відслужить заупокійну літію в зоні відчуження — біля саркофага 4-го енергоблоку ЧАЕС. О 12:00 у Чорнобилі розпочнеться церемонія відкриття меморіального комплексу Зірка Полин.

Крім цього, о 12:00 в Києві почнеться мітинг-реквієм І мертвим і живим і ненародженим біля меморіального комплексу Пам'ятник жертвам Чорнобильської трагедії та церемонія відкриття Алеї слави Героям — пожежникам Чорнобиля.

О 14:00 у Києві розпочнеться мітинг-реквієм біля пам'ятного знака Пам'яті жертв Чорнобиля і церемонія відкриття першої черги Парку пам'яті на перетині вул. Миколаєва та вул. Бальзака. О 16:00 відбудеться церемонія відкриття пам'ятника ліквідаторам Чорнобильської аварії на проспекті 40-річчя Жовтня, 15-а в Києві.

 

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути