chrome firefox opera safari iexplorer

Чверть століття минуло, а «чорнобильській віз» і нині там…

17 березня 2011 о 00:46

26 квітня цього року виповниться 25 років із дня однієї з найстрашніших техногенних катастроф за всю історію людства – вибуху на Чорнобильській АЕС.

І хоча всі політики, які були при владі в незалежній Україні, хвацько звітували про свої досягнення щодо подолання наслідків цієї трагедії, та все ж чорнобильські проблеми й досі залишаються невирішеними.

Саме цьому питанню і були присвячені парламентські слухання «Сучасний стан та актуальні завдання подолання наслідків Чорнобильської катастрофи», які пройшли 16 березня 2011 р.

«Укриття» на ЧАЕС потребує ще 1 млрд. грн.

Парламентські слухання розпочалися хвилиною мовчання, якою їх учасники вшанували пам'ять загиблих від Чорнобильської аварії, а також загиблих внаслідок землетрусу і цунамі в Японії.

Відкриваючи слухання, перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк зазначив, що із 45 млн. українців статус постраждалих від Чорнобильської катастрофи мають 2,110 млн. громадян. При цьому він зауважив, що держава приділяє недостатньо уваги проблемам чорнобильців. Перший віце-спікер висловив сподівання, що при перегляді Держбюджету на 2011 рік за підсумками 1 кварталу парламент збільшить видатки на подолання наслідків цієї аварії.

Адам Мартинюк також нагадав, що у квітні відбудеться міжнародна конференція з нагоди 25-ї річниці Чорнобильської трагедії. «Ми будемо сподіватися, що в цій міжнародній конференції візьмуть участь ті, від кого залежить виконання зобов'язань і обіцянок, даних українській державі щодо укриття й мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи», — додав він.

А поки Україна чекає на допомогу ззовні, об’єкт «Укриття» на ЧАЕС і досі залишається небезпечним об’єктом на карті України. Із 22 завдань плану заходів щодо його перетворення в екологічно безпечну систему виконано лише 16.

За словами голови Державного агентства з управління зоною відчуження Володимира Холоші, на підтримку безпечного стану енергоблоків та об'єкта «Укриття» цьогоріч потрібно1 млрд. грн.

У 2008 році було завершено роботи лише зі стабілізації будівельних конструкцій, а також локальну герметизацію «Укриття».

«Чорнобильські гроші» зникають?

Учасники парламентських слухань неодноразово звертали увагу на те, що кошти, які виділяються як українською владою, так і міжнародними організаціями на подолання наслідків аварії на ЧАЕС часто… зникають.

Таку «неефективність» та факти використання не за призначенням «чорнобильських грошей» підтвердив і заступник генерального прокурора України Віктор Занфіров. За його словами, органи прокуратури провели перевірки, які показали, що в Житомирській, Київській, Рівненській та інших областях відбувалися численні порушення під час виконання державних програм фінансування будівництва житла громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

«Державні кошти, практично, використовуються на заробітну плату. Зокрема, у 2010 році з виділених понад 200 млн. грн. на утримання персоналу використано майже 70 відсотків», — сказав В.Занфіров.

Генпрокурор також визнав, що в зоні відчуження міліція не забезпечує належної охорони Прип'яті, що дає змогу шукачам металу без перешкод проникати на забруднену територію та вилучати його з метою подальшої реалізації.

Окрім того, не вживаються заходи щодо укріплення берегів річок та свердловин колодязів, унаслідок чого триває міграція радіонуклідів у підземні водні горизонти та басейни Дніпро.

На лікування одного чорнобильця на рік спрямовується менше 2,5 грн.

Не оминули увагою учасники слухань у ВР і проблеми соціального захисту чорнобильців, яким держава за чверть століття заборгувала чимало. На жаль, кількість проблем цих людей, що накопичувалася роками і передавалася від уряду до уряду, продовжує зростати й донині.

Так, законом про соціальний захист чорнобильців передбачено близько 100 видів пільг, компенсаційних виплат, доплат та допомог, з яких понад 50 потребують спеціального фінансового забезпечення.

Соціальною підтримкою держави користується понад 2,2 млн. постраждалих осіб, у тому числі майже 256 тис. учасників ліквідації аварії, серед яких 66 тис. інвалідів.

Проте зовсім скоро більшість цих пільг можуть бути скасовані, адже у ВР вже зареєстровано урядовий законопроект «Про гарантії виконання рішень суду», який передбачає скасування пільг 1,9 млн. чорнобильців.

Натомість Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова закликає нинішню владу поліпшити соціальний захист ліквідаторів та потерпілих від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Омбудсман наголосила на необхідності збільшення фінансування медичного та соціального забезпечення чорнобильців, адже сьогодні на лікування одного чорнобильця на рік спрямовується менше 2,5 грн. (!).

За її словами, зараз в Україні відсутній комплексний підхід до мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи та захисту потерпілого населення, не визначено відповідального за виконання державної програми, а також недостатньо використовуються науковий потенціал українських вчених у цій сфері.

«В результаті, основні завдання, визначені загальнодержавною програмою подолання наслідків Чорнобильської катастрофи на 2006—2010 роки, не виконані, а нова програма на наступний період досі не ухвалена», — зазначила Н.Карпачова.

Майя Заховайко, «Рідна країна»

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути