chrome firefox opera safari iexplorer

Мешканці Одещини хворіють від ліній електропередач

07 березня 2012 о 08:35

Високовольтна лінія електропередач «Аджалик-Усатове» грубо порушує вимоги державних санітарних норм і правил захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань та несе загрозу здоров’ю людей.

Докази цього містяться у листі від Інституту гігієни та медичної екології ім.О.М.Марзєєва АМН України, що надійшов на адресу Національного екологічного центру України (НЕЦУ).

Результати досліджень, проведених представниками Інституту ім.О.М. Марзєєва, підтвердили, що в житловій забудові на території сіл Усатове та Нерубайське (Одеська область), де лінії електропередач проходить над будинками та присадибними територіями, рівень електромагнітного поля перевищує гранично допустимий удвічі.

У висновках зазначено, що таке перевищення «у ряді випадків сприяє виникненню раку головного мозку та інших органів і тканин людини, а також лейкемії у дітей».

Серед іншого Інститут рекомендував прокласти трасу ЛЕП 330 кВ за межами цих сіл або у вигляді підземного кабелю.

Незважаючи на скарги мешканців на погане самопочуття, та на все частіші випадки онкологічних та серцево-судинних захворювань навіть у молоді та дітей, місцева влада та представники «Укренерго» відмовляються визнати факт того, що підвищений рівень електромагнітного випромінювання від ЛЕП негативно впливає на здоров’я людей.

За інформацією НЕЦУ, у 2010 році національна енергетична компанія «Укренерго», всупереч попередньо узгодженому з Європейським банком реконструкції та розвитку маршрутом, та незважаючи на відчайдушний опір місцевих мешканців, проклала повітряну лінію напругою 330 кВ через територію сіл Нерубайське та Усатове, без урахування будь-яких санітарних норм, прямо над дахами будинків.

Після численних звернень громадян було підписано шестисторонню угоду про винесення лінії за межі села, але після цього фактично нічого не змінилось у житті усатівців. Строки перенесення зсували кілька разів, загалом майже на два роки. Замість червня 2011 року зараз називають нову дату: березень 2013.

Відповідно до скоригованого графіку виконання робіт, проект нової повітряної лінії, що буде проходити за межами сіл, має бути поданий на експертизу та затверджений протягом березня-квітня поточного року. НЕЦУ, що цього разу строки не мають бути зірвані, а роботи мають розпочатися, як заплановано.

Підготувала Майя Заховайко, «Рідна країна»

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути