chrome firefox opera safari iexplorer

Мінімальний шлюбний вік для жінок підвищили до 18 років

15 березня 2012 о 22:55

Верховна Рада України ухвалила сьогодні Закон «Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо підвищення шлюбного віку» (реєстр. № 8588)

Один із авторів цього документу, Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко позитивно оцінює прийняття парламентом цього Закону.

На його переконання, таким чином Україна приводить у відповідність до міжнародних стандартів сімейне законодавство.

Адже ще у 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, взявши таким чином на себе зобов‘язання впроваджувати на національному рівні забезпечення та захист дитини. А відповідно до ст. 2 Конвенції ООН «Про права дитини» дитиною є кожна особа, яка не досягла 18-річного віку.

А ранні шлюби не відповідають ще одній Конвенції «Про згоду на вступ у шлюб, мінімальний шлюбний вік і реєстрацію шлюбів», де зазначено, що шлюб мають брати соціально зрілі особи.

Микола Томенко пояснив, що з точки зору готовності до сімейного життя за критеріями фізичної, моральної та соціальної зрілості і жінки, і чоловіки повинні мати рівні права на вступ до шлюбу, тому законом встановлюється однаковий шлюбний вік для чоловіків і жінок на рівні 18 років (у даний час законодавством України шлюбний вік встановлено: для чоловіків — 18 років, для жінок — 17 років).

Микола Томенко додав, що такий стан речей характеризує і сусідні країни. Зокрема, подібний принцип діє у Швейцарії, Швеції, Польщі, Болгарії, Росії, Білорусі та багатьох інших країнах.

Законом також визначається виключний мінімальний шлюбний вік в Україні на рівні 16 років і лише у виняткових випадках. Як відомо, наразі діє норма чинного законодавства щодо встановлення виключного мінімального шлюбного віку на рівні 14 років.

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути