chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні у світі відзначають день планетаріїв

18 березня 2012 о 00:33

Це свято має європейське «коріння», вперше воно було проведене в Італії у 1990 році з ініціативи Асоціації італійських планетаріїв.

Статус міжнародного День планетаріїв набув у 1994 році, коли його підтримали французькі «храми астрономії».

А вже через рік це свято почали відзначати ще в шести країнах Європи: Бельгії, Чехії, Словенії, Польщі, Україні, Росії.

Мета проведення свята – знайомство суспільства з діяльністю планетаріїв і пропаганда астрономічних знань. Місто проведення – міські планетарії.

До свого професійного свята багато планетаріїв намагаються приурочити прем’єри нових програм, організувати зустрічі з цікавими людьми, різноманітні конкурси і вікторини.

Дата святкування випадає на найближчу неділю до дня весняного рівнодення. У 2012 році Міжнародний день планетаріїв припадає на 18 березня.

Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути