chrome firefox opera safari iexplorer

Україна відзначає Міжнародний день театру. План заходів

27 березня 2012 о 16:01

27 березня світова театральна громадськість відзначає Міжнародний день театру, який був заснований на IX конгресі Міжнародного інституту театру при ЮНЕСКО у Відні в 1961 році.

З цієї нагоди в театральних закладах України пройдуть урочисті заходи, присвячені професійному святу вітчизняних митців.

Інформація щодо проведення в театральних закладах заходів, присвячених Міжнародному дню театру

Київ

Національний академічний театр російської драми ім. Лесі Українки

27 березня о 19.00 – вистава «Чуть мерцает призрачная сцена…» (Юбилей. Юбилей? Юбилей!)

Національний академічний драматичний театр ім. І.Франка

27 березня о 19.00 – вистава за І.Котляревським «Наталка Полтавка»

Національний академічний український драматичний театр ім. Марії Заньковецької

27 березня о 18.00 – «Капустяний Оскар 2012» до Дня театру, де театральні глядачі визначають головну номінацію: «Найкраща вистава»

27 березня у Київському академічному театрі драми і комедії на лівому березі Дніпра вистава «Зрители на спектакль не допускаются!» М.Фрейн.

У Малій залі – вистава «Немного вина…или 70 оборотов» Л.Піранделло.

27 березня у Київському муніципальному академічному театрі ляльок – показ вистави «Лисичка-сестричка та Вовк-панібрат» В.Нестайка.

27 березня у Київському академічному Молодому театрі на Великій сцені – вистава «Empty Trash» Т.Іващенка.

27 березня у Київському академічному драматичному театрі на Подолі – вистава О.Коломійця «Фараони».

27 березня у Київському академічному театрі юного глядача на Липках на Великій сцені вистава «Чарівна Пеппі» А.Ліндгрен, муз. І.Поклада.

Місто Севастополь

У Севастопольському театрі для дітей та молоді пройдуть наступні заходи, присвячені Міжнародному дню театру:
– участь у щорічному конкурсі ім. Г.Апітіна серед театрів Криму по лінії КРО НСТД України в Кримськотатарському академічному музично-драматичному театрі у м. Сімферополь (вистава «Дама с собачкой», А.П.Чехов);
– з 24 по 31 березня – участь головного художника театру Карасевої Т.Б. в щорічній виставці «Театральний Севастополь», котра проходить в Севастопольському художньому музеї ім. М.Крошицького і присвячена Міжнародному дню театру;
– з 24 березня по 25 квітня – фотофестиваль «Наші діти» в приміщенні Севастопольського театру для дітей та молоді.

Вінницька область

27 березня колективи обласних академічних театрів представлять культурно-мистецький проект «Театральні автографи часу».

Колектив обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. М.Садовського презентує нову виставу А.Крима «Осінь у Вероні», режисер Т.Славінська.

З 20 по 27 березня в рамках відзначення Міжнародного дня театру та Міжнародного дня лялькаря Вінницьким обласним академічним театром ляльок планується проведення тижня театру, у програмі якого показ вистав на стаціонарі театру, театральні зустрічі для школярів та студентів вищих навчальних закладів, конкурс фотографій «Театр чудес», показ благодійних вистав для дітей-сиріт, дітей-інвалідів. Поряд з цим відбудеться прем’єра вистави «Пастушка та Сажотрус» Н.Архіпової.

Волинська область

Волинський академічний обласний театр ляльок підготував виставу «Солом’яний бичок і рок-група «Козачок», прем’єра якої відбудеться у березні. Глядачеві будуть представлені вистави за драмами Лесі Українки «Камінний господар» і «Лісова пісня».

Також у березні планується проведення гастролей у місті Володимирі-Волинському та Іваничівському районі з виставою «Веселий маскарад», у Любешівському районі – з виставою «Принцеса-стрибунка».

Дніпропетровська область

4 квітня у Дніпропетровському академічному українському музично-драматичному театр ім. Т.Г.Шевченка прем’єра вистави «Кайдашева сім’я».

27 березня у Дніпропетровському академічному театрі ім. М.Горького – показ вистави «Фігурант».

27 березня у Дніпропетровському академічному театрі опери та балету відбудеться святковий концерт, в якому беруть участь творчі колективи театральних закладів області.

25 березня у Дніпропетровському академічному обласному українському молодіжному театрі – урочисте підбиття підсумків конкурсу на кращий дитячий малюнок до Дня театру а також показ лялькової вистави «А де ж п’ятий».

30 березня у Дніпропетровському міському українському театрі одного актора «КРИК» – творчий вечір народного артиста України Михайла Мельника.

24 березня у Дніпропетровському телевізійному театрі – творчий вечір «Театр – моє життя».

30 березня у Дніпропетровському міському театрі «КВН ДГУ» – прем’єра вистави «Internetlenki – 4».

27 березня у Криворізькому міському театрі ляльок – прем’єра вистави «Повір у мрію».

27 березня у Криворізькому міському театрі музично-пластичних мистецтв «Академія руху» – прем’єра вистави «Пир во время чумы».

31 березня у Криворізькому міському театрі драми та музичної комедії імені Тараса Шевченка – прем’єра вистави «Ніч на полонині».

21 березня – театр гастролював у м. Мелітополь з виставами «Проснись и пой» та «Сватання на Гончарівці».

31 березня – прем’єра вистави «Любов, любов» М.Камолетті.

25 березня у Павлоградському театрі ім. Б.Захави – прем’єра вистави «мартин Боруля» І.Карпенко-Карого.

Житомирська область

27 березня в Житомирському обласному українському музично-драматичному театрі ім. І.Кочерги відбудеться прем’єра вистави за мотивами п’єси І.Франка «Украдене щастя», в Житомирському обласному академічному театрі ляльок – показ вистави «Івасик та Змія» Ю.Чоповецького.

Запорізька область

З 20 по 27 березня в області проходитиме тиждень театрального мистецтва для дітей та юнацтва «Театр – дітям» в рамках Міжнародного дня театру. Заплановані покази вистав обласного театру ляльок в установах культури та навчальних закладах області.

27 березня о 18.00 у Запорізькому академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім. В.Г.Магара святковий захід до Міжнародного дня театру.

Прем’єра сезону – іронічна драма С.Моем «Театр» («Два життя Джулії Ламберт»). До початку вистави та під час антракту на глядачів чекають приємні подарунки: можливість сфотографуватися в театральному фотосалоні «Маско, я тебе знаю», святкова лотерея «Щасливий квиток», презентація-дегустація продукції ТМ «Золота амфора» та багато іншого.

В Міжнародний день театру відбудеться відзначення кращих серед кращих – почесні нагороди будуть вручені акторам, режисерам, творчим працівникам та працівникам цехів.

21 березня. об 11.00 у Запорізькому обласному театрі ляльок – заходи до Міжнародного дня лялькаря (театралізована інтермедія, ігрова програма, виставка ляльок майстрів народної творчості).

27 березня об 11.00 – святковий захід до Міжнародного дня театру.

27 березня у Запорізькому академічному обласному театрі юного глядача (час уточнюється) традиційний театралізований капусник за участю акторів та друзів театру.

Івано-Франківська область

22 березня у театрі фольклору, народних свят та видовищ відбудуться літературні читання за творами відомих українських поетів і письменників та творча майстерня для студентів Калуського коледжу мистецтв 27 березня в усіх театрах області пройдуть урочисті зібрання.

27 березня у Коломийському академічному обласному українському драматичному театрі ім. І.Озаркевича – прем’єра вистави «Таїна сільського цвинтаря».

27 березня у Івано-Франківському академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім. І.Франка – прем’єра вистави «Без театру в світі все не так».

Київська область

22 березня о 19.00 в Київському академічному обласному музично-драматичному театру ім. П.К.Саксаганського вистава «Кайдашева сім’я» (І.Нечуй-Левицький), м. Фастів, Будинок культури.

27 березня – офіційні урочистості з приводу Міжнародного дня театру за участю адміністрації області, районів та міста, м. Біла Церква, театр, 12.00.
Театралізована концертна шоу-програма до Міжнародного дня театру, м. Біла Церква, театр, 19:00.

28 березня – вистава для студентів БНАУ «Самотня леді» (І.Афанасьєв), м. Біла Церква, театр, 12.00.

29 березня – вистава «Кайдашева сім’я» (І.Нечуй-Левицький), м. Васильків, Будинок культури, 19:00.

30 березня – вистава «Кайдашева сім’я» (І.Нечуй-Левицький), м. Богуслав, Будинок культури, 19:00.

Луганська область

24-29 березня у Луганському обласному академічному українському музично-драматичному театрі прем’єра оперети «Маріця» Імре Кальман лібрето С.Сміяна, вірші О.Вратарьова.

27 березня у Луганському академічному обласному російському драматичному театрі – Театральний капусник.

27 березня у Луганському академічному обласному театрі ляльок показ театральної вистави «Лісова пісня».

У Луганському обласному козачому кінному театрі з 25 березня відкриття сезону 2012 року. Показ вистави «Київська Русь».

Миколаївська область

З 18 по 25 березня у Миколаївському академічному українському театрі драми та музичної комедії відбудуться наступні заходи:
– в мистецькому проекті театру «7 Хвилин поезії» (в антрактах вистав) звучатимуть вірші артистів театру на професійну тематику;
– 20 та 29 березня заплановано виступи в прямому ефірі на радіо «Миколаїв» у програмах «Миколаївщина мистецька» та «Добрий ранок» директора театру, народного артиста України Берсона Миколи Семеновича;
– 27 березня заплановано урочисті збори колективу з нагоди професійного свята;
– 23 березня у Миколаївському академічному художньому російському драматичному театрі музично-драматичне дійство «Вся жизнь-театр…»;
– 24 березня вистава «Ромео і Джульєтта»;
– 25 березня вистава «Верона: еще одна история любви»;
– 26 березня – відкриття тижня театру в Миколаївському державному аграрному університеті;
– 30 та 31 березня прем’єра вистави «Царь Федор Иоаннович».

27 березня у Миколаївському державному театрі ляльок урочисті збори та концертно-розважальна програма.

Полтавська область

27 березня 2012 року до Міжнародного дня театру Полтавський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. М.В.Гоголя готує прем’єру опери «Наталка Полтавка» І.П.Котляревського, М.В.Лисенка, а також бере участь в якості співорганізатора обласного фестивалю мистецтв «І струни Лисенка живії… », що відбудеться 15-23 березня 2012 року.

24, 25 березня об 11.00 год. у Полтавському академічному обласному театрі ляльок пройде пізнавальна театралізована програма «Дивовижна подорож Країною лялькового мистецтва».

Рівненська область

У березні 2012 року до Міжнародного дня театру та Міжнародного дня лялькаря в Рівненському академічному обласному театрі ляльок відбудеться фестиваль дитячих лялькових колективів «Березневі сходинки».

27 березня в Рівненському обласному академічному українському музично-драматичному театрі відбудеться прем’єра вистави «Гамбіт» (режисер Сергій Павлюк) за п’єсою болгарського драматурга Недялка Йорданова «Убивство Гонзаго».

Сумська область

27 березня у Сумському обласному театрі драми та музичної комедії імені М.С.Щепкіна:
– у рамках першого обласного фестивалю театрального мистецтва «Сумська Мельпомена» показ мелодрами А.Ніколаї «Немного нежности»;
– прем’єра оперети Ф.Легара „Весела вдова”.

У Сумському обласному театрі для дітей та юнацтва:
– прем’єра вистави за п’єсою О.Заградника „Соло для годинника з передзвоном”;
– обласний семінар-практикум для керівників аматорських театральних колективів. Перегляд вистави за п’єсою Г.Квітки-Основ’яненка „Сватання на Гончарівці”;
– підведення підсумків, нагородження переможців обласного фестивалю-конкурсу театрального мистецтва „Сумська Мельпомена” та урочистості з нагоди Міжнародного дня театру.

Херсонська область

27 березня в Херсонському обласному академічному музично-драматичному театрі ім. М.Куліша відбудеться «Театральний капусник».

В Херсонському обласному театрі ляльок відбудеться святковий концерт та дитяча ігрова програма.

Хмельницька область

27 березня в Хмельницькому обласному музично-драматичному театрі імені М.Старицького відбудуться:
– урочисті заходи, присвячені Міжнародному Дню театру;
– мистецький проект «Із світової скарбниці»;
– книжкова виставка з фондів обласної універсальної наукової бібліотеки імені М.Островського «З іменем М.Старицького»;
– прем’єрна вистава «Заповіт із майбутнього» за п’єсою Я.Мельничука.

В Хмельницькому академічному обласному театрі ляльок відбудуться:
– прем’єра вистави «Сестричка Оленка та братик Іванко» – режисер С.Брижань за мотивами народної казки;
– прем’єра вистави «Кицьки дім» – режисер А.Поляк за мотивами казки С.Маршака;
– підведення підсумків конкурсу на кращий глядацький малюнок за мотивами вистав театру, нагородження переможців.

Черкаська область

27 березня у Черкаському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені Т.Г.Шевченка Черкаської обласної ради заплановано святковий концерт з уривків найпопулярніших вистав з репертуару театру за останні два роки, а також вручення номінацій за краще акторське виконання ролей минулого театрального сезону.

27 березня о 10 годині трупа Черкаського академічного театру ляльок Черкаської обласної ради з нагоди Міжнародного дня театру представить традиційну благодійну виставу за твором К.Мєшкова «Півник і Соняшник» у Черкаському будинку для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку компенсуючого типу Черкаської обласної ради.

Чернівецька область

Чернівецьким обласним академічним українським музично-драматичним театром ім. О.Кобилянської готується до публікації цикл статей, запис радіо та телевізійних передач, присвячених творчій діяльності театру та його акторів.

27 березня відзначення Дня театру відбудеться за наступним планом:
10.00 – покладання квітів до могил колишніх акторів та режисерів театру;
18.00 – проведення урочистих зборів та показ «Театрального капусника».

27 березня Чернівецьким обласним театром ляльок планується провести театралізоване свято під назвою «Театр – душа моя». В рамках свята буде показана прем’єра вистави К.Чуковського «Лікар Айболить».

Джерело: Мінкульт
Розділи: Новини культури

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути