chrome firefox opera safari iexplorer

Українці на яхті встановили рекорд з наближення до Південного полюса

19 березня 2012 о 00:35

Українці побили світовий рекорд — на яхті «Скорпіус» вони дістались 74-го градуса південної широти, йдеться в сюжеті ТСН.

Щоправда, рекорди даються українсько-російському екіпажу непросто. Шквалистий вітер, мороз і гори криги, що будь-якої митті можуть розчавити невеличку яхту.

У таких умовах українці та росіяни вже кілька тижнів плавають у південних широтах. І все заради омріяного 70 градуса, до якого окрім «Скорпіуса» досі не запливала жодна яхта.

«Ми встановили світовий рекорд — 74 градуси 18 хвилин, повертаємося назад, ось вже на 76 градусі 40 хвилин і рухаємося на північний схід. Як завжди шлях назад складніший, ніж туди. Досить сильне хвилювання в морі і дуже багато льоду», — каже капітан «Скорпіуса» Сергій Низовцев.

Екіпажу постійно доводиться відштовхувати брили льоду довгими баграми. Адже кожна з них може  пробити тонку обшивку суденця. Особливо важко вночі, коли і не видно того льоду, скаржиться капітан.

Низовцев  прогнозує, що за кілька днів дороги на північ льоду поменшає, а там і до Вогняної землі недалечко. Це означатиме, що «Скорпіус» обігне Антарктиду і візьме курс на Північний полюс, щоб обійти і його.

Це вже буде другий світовий рекорд.

Загалом українсько-російська експедиція  планує пробути в  поході більше двох з половиною років  і перетнути усі п'ять океанів.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути