chrome firefox opera safari iexplorer

Ватикан уперше показав унікальні архіви за 900 років

06 березня 2012 о 10:07

Ватиканські архіви, серед яких є судові документи у справі Галілео Галілея і папери про відлучення від церкви Мартіна Лютера, вперше виставлені на загальний огляд.

Про це повідомляє агенція France Presse.

Виставка під назвою Lux in Arcana, приурочена до 400-річчя заснування Ватиканських архівів, проводиться в Капітолійському музеї в Римі. Вона триватиме до 9 вересня.

Організатори кажуть, що ця виставка — унікальний шанс побачити колекцію документів з архівів Ватикану, які зазвичай перебувають під охороною. За їхніми словами, це перший і, можливо, єдиний раз в історії, коли артефакти покинули межі Ватикану.

Експозиція включає в себе в цілому сто документів, датованих XII-XX століттями, в тому числі папери із запитом про анулювання шлюбу англійського короля Генріха VIII з Катериною Арагонською і «Диктат Папи» (Dictatus Papae) — документ, що містить текст програми понтифікату Григорія VII і представляє по суті Велику хартію папства.

На виставці також можна побачити 60-метровий сувій з показаннями лицарів Ордена тамплієрів, які зазнали на початку ХIV століття у Франції суду Священної інквізиції; бюлетені голосування одного з конклавів; звіт Мікеланджело про закінчення будівництва собору Святого Петра; звинувачення Джордано Бруно у відмові від віри в Христа; критичний лист російського царя Олексія Михайловича Папі Клементу Х про дії турецького султана.

Ще за кілька років Ватикан обіцяє відкрити для дослідників секретні архіви, котрі стосуються понтифікату Пія XII. Ці документи допоможуть відповісти на питання про справжню роль папи в порятунку євреїв у роки війни.

Представники Ватикану переконані, що папери доведуть: Пій XII захищав євреїв від Голокосту, а не мовчав, побоюючись реакції Гітлера і Муссоліні.

17 квітня

Інші дати
Григорій Давиденко
1921 – льотчик, учасник Другої світової війни, Герой Радянського Союзу. Здійснив 215 бойових вильотів, провів 13 повітряних боїв.
Розгорнути
Народився Микита Хрущов
(1894, с. Калинівка, Росія - 1971) – радянський державний діяч, керівник Комуністичної партії УРСР (1938 – 1947), перший секретар КПРС (1953—1964).
Цвіте терен, цвіте терен, А цвіт опадає. Хто в любові не знається - Той горя не знає. (Українська народна пісня)
Розгорнути