chrome firefox opera safari iexplorer

Як поштою обманюють українців

22 березня 2012 о 14:54

В Україні працюють десятки фірм, що розсилають поштою брехливі повідомлення про виграші автомобілів і квартир.

Щомісяця по країні розсилаються сотні тисяч листів, в яких, звертаючись до одержувачів по імені-по батькові, вітають їх з перемогою в розіграші. Хоча одержувачі листів, а це в основному жителі глибинки, в жодних вікторинах і лотереях участі не брали.

Єдина умова для отримання дорогого подарунка – треба купити який-небудь товар з доданого каталогу. Але насправді після цього людина стає не переможцем, а лише одним з учасників розіграшу квартири або автомобіля, про що традиційно повідомляється в дрібній виносці, яку прочитують далеко не всі.

Отримавши примарний шанс покращити життя, люди бояться втратити його і вступають в нав’язану гру. Спочатку оплачують першу посилку, а потім підігріті новими обіцянками організаторів, і другу, і третю. На різні непотрібні речі вони витрачають пенсії і зарплати, але дива так і не трапляється.

У лютому Антимонопольний комітет встановив, що деякі з фірм взагалі не проводять обіцяних розіграшів, а “обманюють громадян про можливості отримання виграшу”. Кінцева мета дій таких фірм — збути різні товари за завищеними в 2-4 рази цінами.

Зокрема, компанія “Поштовий магазин” була оштрафована на 1,7 млн. грн. У підсумку ця фірма не тільки не заплатила штраф, а й безслідно зникла.

Цікаво те, що подібні “Поштовому магазину” фірми час від часу перереєстровуються, щоб уникати претензій з боку державних органів. Найчастіше вони реєструються на підставних осіб або за юридичними адресами, де насправді не розташовуються.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути