chrome firefox opera safari iexplorer

Про 20-річчя Українського флоту всі забули?

06 квітня 2012 о 15:06

5 квітня 1992 року Президент України Леонід Кравчук підписав Указ №209 «Про невідкладні заходи по будівництву Збройних Сил». Згідно з цим документом, розпочалося створення Військово-морських сил України.

Через два дні, 7 квітня, глава держави призначив контр-адмірала Бориса Кожина першим командувачем відродженого українського флоту, а в Севастополі почала роботу Організаційна група ВМС України, яка складалася лише з 50 офіцерів і мічманів.

Як повідомляє Радіо Свобода, цьогорічне святкування 20-ліття створення ВМС України проводиться переважно силами відставників і громадських організацій.

До ювілею командувач не отримав привітань ні від Президента, ні від уряду і парламенту, ні, навіть, від Севастопольської міської держадміністрації.

На урочисті збори, які пройдуть у штабі флоту в суботу (7 квітня), не планується приїзду жодного з представників центральної влади, не очікують навіть нікого із заступників міністра оборони. Не буде ані державних нагород, ані відзнак міністра.

Головні проблеми флоту – фінансові і політичні

«На сьогодні структура відпрацьована, повністю наповнена кадровим складом, досвідченим і підготовленим. Що ж стосується військової техніки і кораблів, то, звичайно, на сьогодні рівень ВМС Українинижче допустимого. Зараз ефективно виконувати свої завдання, враховуючи стан техніки, флот повністю не може», – зазначив директор севастопольського аналітичного центру «Номос» Сергій Кулик.

Він звертає увагу на фактичну відсутність підводних сил флоту, а серед надводних – переважання кораблів і суден, які вже вичерпали всі часові ресурси.

​​За даними «Номоса», зараз ВМС України мають на озброєнні лише одного фрегата і 4 корвета, загалом – 20 бойових кораблів (із яких лише половина «на ходу», решта – на ремонті або «у відстої») і ще близько 40 спеціальних та допоміжних плавзасобів, проте, більшість із них вимагає негайного ремонту.

Найновіший із кораблів – корвет «Тернопіль» – був спущений на воду 10 років тому, а перший новий корабель в рамках суднобудівної програми «Корвет» лише торік заклали в Миколаєві, але зараз будівництво призупинене – брак коштів.

Разом з тим, експерти, в тому числі закордонні, загалом високо оцінюють рівень підготовки особового складу українського флоту, вважаючи це результатом активної участі українського флоту у програмах військової співпраці з НАТО і США.

Військові насамперед нарікають на брак уваги з боку Президента та уряду, причому, як і нинішніх, так і попередніх. Втім зараз флотові найважче, зважаючи на економічну кризу і загальнополітичну ситуацію в країні, каже колишній командувач ВМС України адмірал Ігор Тенюх.

За його словами, головні нинішні проблеми ВМС України пов’язані зі ставленням держави і нинішнього її керівництва до флоту та моряків.

«Із цього витікають проблеми з фінансуванням поточної діяльності флоту, його модернізації, будівництва нових кораблів, зниження рівня співпраці із флотами країн-партнерів, зокрема, членів Північноатлантичного альянсу. А ще – проблеми із забезпеченням високого морально-бойового духу. Він залежить і від фінансової оцінки служби моряків, яка у рази нижча, аніж у російських колег-сусідів, і від військово-патріотичного виховання особового складу на прикладах саме вітчизняної, а не чужої історії, і, звичайно, від використання на службі української мови, що у світлі ситуації в країні, зараз знизилося», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода адмірал Ігор Тенюх.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути