chrome firefox opera safari iexplorer

Скандальний столичний дельфінарій таки закриють

12 квітня 2012 о 12:07

Дельфінарій «Немо», що в Голосіївському районі Києва, швидше за все, таки закриють.

Учора в Окружному адміністративному суді столиці відбулося судове засідання за позовом Київського еколого–культурного центру та організації «Екоправо–Київ» у справі незаконної діяльності цього «акваріуму».

«Справу майже виграно, прокуратура (яка була одним із відповідачів з огляду на бездіяльність. — Ред.) виконала практично всі наші зобов’язання, за що ми їй надзвичайно вдячні. Внаслідок низки проведених рейдів і перевірок прокуратура ухвалила рішення про остаточне закриття дельфінарію і подання позову на директора Одеського дельфінарію «Немо», якому підпорядкований київський філіал», — зазначив у коментарі «УМ» по завершеннi судового засідання директор Київського еколого–культурного центру Володимир Борейко.

За його словами, у результаті перевірок прокуратура виявила чимало порушень: у закладу не було документації про цільове призначення земельної ділянки, на якій розташований дельфінарій, і договору оренди, у персоналу — медичних книжок. І саме приміщення, й басейни з дельфінами перебувають у незадовільному санітарно–гігієнічному стані, прання білизни й одягу працівників здійснюють у не пристосованих для цього умовах. У закладі немає вентиляції, прибирання проводять без будь–яких дезінфікуючих засобів.

«Загалом бачимо повне порушення санітарного законодавства. Окрім цього, на території дельфінарію функціонує торгова точка у форматі кафе, на яку адміністрація не має жодних дозвільних документів. У Києві навіть невеликі кіоски не мають права продавати пиво без наявності спеціального дозволу», — каже Борейко.

Після проведення перших рейдів прокуратура Голосіївського району апломбувала дельфінарій, а 20 січня ухвалила постанову про повне припинення його діяльності, однак адміністрація проігнорувала ці рішення: самовільно зірвала установлені пломби і далі приймала відвідувачів. Попри заяви екологів і прокурорів навіть учора, зателефонувавши в «Немо», «УМ» переконалася, що жіночий голос досі гостинно запрошує відвідати щоденні вистави. А керівництво дельфінарію запевняє, що жодних проблем немає. «У нас усе добре, всі відвідувачі задоволені, ніхто не писав ніяких скарг чи невдоволень.

Прокуратура ні про що нас не попереджала, нас ніхто не закривав, нам не пред’являли ніяких документів, актів чи висновків прокуратури. Пан Борейко робить голослівні заяви, не маючи ні архітектурної, ні юридичної освіти, при цьому жодного разу навіть не відвідавши наш заклад», — стверджує в коментарі директор дель­фінарію «Немо» Олександр Кисловський.

Наступне, фінальне, судове засідання у справі відбудеться 19 квітня.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути