chrome firefox opera safari iexplorer

Янукович хоче відродити Кирило-Мефодіївське братство як «модний студентський рух»

05 квітня 2012 о 12:59

В рамках підготовки до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка Президент Віктор Янукович пропонує влаштувати Шевченківські читання, відродити Кирило-Мефодіївське братство і влаштувати фестиваль «Кобзар Forever».

Про це глава держави заявив в ході засідання Громадської гуманітарної ради, передає кореспондент «Коментарів».

За словами Януковича, він уже підписав листи до ООН і ЮНЕСКО, в яких просить визначити 2014-й рік Міжнародним роком Шевченка.

«Одна з важливих точок у процесі створення ювілею Кобзаря — пожвавлення того духу, середовища, в якому визрівав Шевченко. У зв´язку з цим пропоную провести Шевченківські читання, відродити Кирило-Мефодіївське братство, як модний студентський рух, а також організувати держпрограму Шевченківський дім, в якому буде зібрана і збережена спадщина Шевченка», — зазначив Янукович.

Також він висловив побажання залучити до святкування ювілею максимальну кількість людей. Янукович сподівається, що представники української еліти візьмуть в цьому активну участь, а також зазначив, що до 2014 року буде створено інтерактивний музей і фестиваль «Кобзар Forever».

«Автором цього фестивалю є присутній серед нас поет Володимир Цибулько», — заявив Янукович.

Варто відзначити, що ініціативу Президента про Кирило-Мефодіївському братство і новий фестиваль присутні на гуманітарній раді зустріли бурхливими оплесками.

Довідка Вікіпедії

Кирило-Мефодіївське братство — українська таємна політична організація, що виникла в грудні 1845-січні 1846 у Києві.

Ініціаторами її створення і засновниками виступили Василь Білозерський, Микола Гулак, Микола Костомаров, Пантелеймон Куліш, Опанас Маркевич.

Організація була названа іменами відомих слов'янських просвітителів Кирила і Мефодія.

Крім організаторів, до братства незабаром увійшли: Георгій Андрузький, Олександр Навроцький, Дмитро Пильчиков, Іван Посяда, Микола Савич, Олександр Тулуб.

У квітні 1846 року до братства вступив Тарас Шевченко.

Восени 1846 року загальна кількість членів братства, за даними слідства, становила 12 осіб. Кирило-Мефодіївське братство проіснувало 14 місяців. У березні 1847 року за доносом провокатора Олексія Петрова діяльність братства була викрита, а члени заарештовані.

Історичне значення Кирило-Мефодіївського братства полягає у тому, що воно було першою спробою української інтелігенції вдатися до політичної боротьби. Братство вперше розробило широку політичну програму національно-визвольного руху, яка стала дороговказом для його наступників.

Принципово важливим було і те, що Кирило-Мефодіївське братство стало самостійним і самобутнім політичним формуванням, яке організаційно не підпорядковувалося, а ідеологічно не повторювало політичних настанов жодної з загальноросійських суспільних течій. Це позитивно вплинуло на національну свідомість.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути