chrome firefox opera safari iexplorer

Громада Переяслава-Хмельницького вшанувала пам’ять Михайла Сікорського

23 травня 2012 о 08:47

17 травня у Переяславі-Хмельницькому, напередодні Міжнародного дня музеїв, було відкрито меморіальну дошку на честь Героя України, почесного директора Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» Михайла Івановича Сікорського.

Місцем для її встановлення було обрано будинок по вулиці Ковальський, де він прожив значну частину свого життя і де помер 27 вересня минулого року.

Важливим чинником у проведенні заходу стала меценатська участь у ньому переяславської родини Володимира та Галини Реп, на кошти яких було замовлено пам’ятний знак.

Участь у відкритті узяли представники адміністрації НІЕЗ «Переяслав», офіційні особи районної та міської адміністрацій.

На відкритті меморіальної дошки була присутня племінниця М.І. Сікорського Валентина Іванівна Сікорська, друзі, знайомі, однодумці та небайдужі мешканці міста.

Михайло Іванович Сікорський був не лише творцем переяславських музеїв. Для своїх колег та міської громади він залишився прикладом людини невтомної праці, для якої були неважливі матеріальні блага, ентузіастом своєї справи.

Його життя – це приклад відданого служіння на користь держави та людей. Пам’ять про патріарха музейної справи та його внесок в українську культуру є важливою складовою не лише для громади Переяслава-Хмельницького, а України та українців загалом.

Громадська культурно-просвітницька організація «Переяславський Скарб»

«Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути