chrome firefox opera safari iexplorer

Киянам заспіває всесвітньовідомий режисер

07 травня 2012 о 14:14

21 травня в Києві відбудеться прем'єра документального фільму про знаменитого сербському кінорежисер Емір Кустуріца Балканська зірка. В цей же день у Палаці спорту відбудеться концерт Еміра Кустуріци та балканської групи The No Smoking Orchestra.

Українська прем'єра фільму Балканська зіркавідбудеться 21 травня в кінотеатрі Кінопанорама в рамках Третього Трускавецького Міжнародного кінофестивалю Золота пектораль. В рамках прем'єри відбудеться зустріч з головними героями, автором і режисером фільму Андрієм Григор'євим, повідомляє прес-служба кінофестивалю.

Крім того, організатори показу ведуть переговори про те, щоб на прем'єрі був присутній і сам Кустуріца. Про це вони повідомили Корреспондент.net.

Балканська зірка - друга режисерська робота Григор'єва. До цього він зняв короткометражний фільм за власним сценарієм Про кеди (2008 рік).

«Наш документальний фільм у певній мірі проріс з Марадони... На екрані дві легендарні особистості — два цікавих об'єкта спостереження. Мені більше сподобалося стежити за поведінкою Кустуріци. В той момент і промайнула ідея... Два роки потому, в жовтні 2010 The No Smoking Orchestra (де Емір Кустуріца грає на соло-гітарі) приїхали з концертом в Єкатеринбург. Ідея до того часу набула більш менш ясних обрисів, зібрався колектив творчих людей, готових допомогти мені. Ми серйозно готувалися і після концерту презентували режисерові його портрет на стіні з рожевих стікерів. Ще подарували пальто, з намальованою на ньому сонечком (у групи є пісня Bubamara). Еміра це зворушило. Все могло закінчитися одним знімальним днем, але ми запропонували Еміру реалізувати арт-проект у побудованому ним селі мистецтв Кюстендорф. Напевно, тому все вийшло. Скільки таких, як ми, підходять з якимись незрозумілими проханнями, чекають чогось? Ми не канючили — робили. І Емір дав добро. Спочатку намалювали кадр з фільму Арізонська мрія. У лютому отримали вже особисте запрошення від режисера, на стінах села з'явилися портрети Федора Михайловича Достоєвського (малювали 9 лютого — 100 років від дня смерті), Юрія Гагаріна, Фіделя Кастро, Дієго Марадони...», — розповів режисер Андрій Григор'єв.

Таким чином, знімальна група тричі побувала в гостях у Кустуріци, а також в Белграді та у рідному місті режисера Сараєво. Крім того, були здійснені зйомки в Празі, де для фільму дав один зі своїх останніх інтерв'ю прославлений чеський кінорежисер Отакар Вавра — учитель Еміра Кустуріци. У деяких епізодах з'являються Микита Михалков, сценарист Йітка Нємцова, музикант Нелле Караджліч.

Світова прем'єра Балканської зірки відбулася в січні 2012 року в Сербії на V міжнародному кіно-музичному фестивалі Кюстендорф. Фільм високо оцінили багато прославлених режисерів та діячів кіно: Кім Кі Дук, брати Дарденн, іранська актриса Лейла Хатамі, директор Канського кінофестивалю Т'єррі Фремо.

Тепер фільм Андрія Григор'єва Балканська зірка представлений у конкурсній програмі Третього Трускавецького Міжнародного кінофестивалю Золота пектораль у категорії Tru.Doc — документальні фільми.

Нагадаємо, що 21 травня в Києві у Палаці України з концертом виступить всесвітньо відомий кінорежисер Емір Кустуріца і культова балканська група The No Smoking Orchestra.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути