chrome firefox opera safari iexplorer

Переможці акції «Музейна подія року» передали грошову премію двом українським музеям

29 травня 2012 о 21:37

29 травня в Києві в Музеї книги та друкарства України відбулася урочиста церемонія нагородження переможців VІІ Всеукраїнської акції «Музейна подія року».

Цей унікальний проект реалізується з 2006 року, його головна мета – привернути увагу громадськості до найважливіших подій і тенденцій у вітчизняній музейній галузі, а також стимулювати музейні колективи до якнайширшої презентації своїх проектів.

2011 рік подарував Україні кілька важливих подій у музейному житті, аналіз яких говорить про дві домінуючі тенденції. Перша – це те, що музеї стають ініціаторами соціальних і благодійних проектів. І друга – можна говорити про початок модернізації музейної галузі України, принаймні є усвідомлення її необхідності та чітке бачення шляхів реалізації.

Показово, що у музеях все частіше звертаються до інтерактивних проектів, прагнуть до розбудови міжмузейної комунікації, шукають цікаві форми взаємодії з відвідувачами і громадою. Так, музеї радо відчиняють для відвідувачів двері вночі, пропонують цікаві театралізовані екскурсії. Втретє відбувся Всеукраїнський музейний фестиваль, маса конференцій та круглих столів, тренінгів та майстер-класів для музейних працівників, які проходять з освітньою метою.

Отже за звання найкращої музейної події 2011 року змагалися 27 заходів різного формату та масштабу. В їх оцінюванні взяли участь близько 80 експертів з усієї України, серед яких – журналісти, музейні працівники, громадські діячі, профільні чиновники, науковці тощо. Призовий фонд акції – 30 тисяч гривень. Традиційно грошовими преміями відзначаються володарі першого, другого і третього місць, також вручаються спеціальні відзнаки оргкомітету.

Цьогорічні відзнаки оргкомітету:

— «Видання року» – книга «Терези долі Віктора Зарецького» (Автор: Олеся Авраменко. Київ, 2011)

— «Інтерпретація та популяризація» – проект «Музейний здвиг: інтерпретація культурної спадщини України» (НЦНК «Музей Івана Гончара», лютий – жовтень 2011)

— «Збереження музейних традицій» – Феодосійський музей старожитностей. Комплекс заходів з нагоди 200-річчя музею

— «Iнновацiя року» – соціальний проект «Створимо Мистецький Арсенал разом!»

Ще одну нагороду вручила Асоціація благодійників України. Другий рік поспіль Асоціація долучається до організації акції «Музейна подія року» та вручає в її рамках свою спеціальну відзнаку «Сяйво добра».

Цього року Асоціація відзначила благодійну роботу Кіровоградського обласного художнього музею. Вже три роки музей проводить Великодній благодійний аукціон, який передбачає продаж картин, безоплатно наданих художниками, меценатами та колекціонерами з метою збору коштів на допомогу дітям. У 2011 році шляхом такого аукціону музей зібрав 70 тисяч гривень, на які було придбано обладнання для онкогематологічного відділення Кіровоградської обласної дитячої лікарні.

А переможцями Всеукраїнської акції «Музейна подія року – 2011» і володарями премій у розмірі 10 тисяч гривень стали:

І місце – Міжнародна конференція «Громадська реформа музейного менеджменту та маркетингу в Україні» (МФ «Відродження», БФ «Розвиток України», ГО «Український центр розвитку музейної справи», Київ, 14–17 березня 2011 р.)

ІІ місце – III Всеукраїнський музейний фестиваль «Музеї України у всесвітньому культурному просторі» (Дніпропетровський національний історичний музей імені Д.І. Яворницького, 16–19 вересня 2012 р.)

ІІІ місце – Створення інтернет-порталу «Музейний простір Волині» (Волинський обласний краєзнавчий музей, м. Луцьк)

Отримувати головну нагороду акції вийшли фінансовий директор МФ «Відродження» Наталія Саннікова та директор БФ «Розвиток України» Анатолій Заболотний. «Я думаю, що такі події дають поштовх до налагодження міжмузейних комунікацій і нових форм роботи з громадою», – сказала Наталія Саннікова. «Ми пишаємося цією подією, – додав Анатолій Заболотний, – і щиро раді, що вона не пройшла непоміченою».

Головну нагороду у 10 тисяч гривень переможці вирішили розділити між двома українськими музеями. Від Фонду «Відродження» 5 тисяч гривень отримав Одеський муніципальний музей особистих колекцій імені О.Бліщунова за акцію «Ніч у музеї – 2011», в від Фонду «Розвиток України» 5 тисяч гривень передано гостинним хазяям цьогорічної церемонії – Музею книги та друкарства України.

Організаторами «Музейної події року – 2011» є ГО «Український центр розвитку музейної справи», Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000» та Польський інститут у Києві за підтримки Асоціації благодійників України.

Додала Катерина Зоркіна