chrome firefox opera safari iexplorer

Рокери можуть сплюндрувати заповідний Жуків острів

31 травня 2012 о 16:22

Одна з найбільших природних територій в межах столиці — Жуковий острів — зазнає непоправної шкоди, якщо на її території буде проведено рок-фестиваль «S.O.A.P-2012». Екологи б’ють на сполох і звертаються до МВС з проханням зупинити наміри організаторів сплюндрувати острів.

На думку експертів з Національного екологічного центру України (НЕЦУ), масовий захід на острові придуманий для того, щоб зіпсувати природу заказника, а потім віддати його під забудову.

Жуків острів – заказник, територія природно-заповідного фонду. В положенні про заказник чітко вказано, що палити вогнища, заїжджати транспортом і влаштовувати масові заходи тут заборонено. Порушення такої заборони і псування території заказника карається згідно статті 252 Кримінального кодексу України.

Проте, незважаючи на статус острова та теоретичний захист статтями ККУ, з 1 по 3 червня саме тут планується проведення рок-фестивалю «S.O.A.P-2012».

Про це екологам стало відомо з інтернет-порталу Київсього рок-клубу.

«Гостей фестивалю чекають виступи 14-ти колективів на вечірній і нічний сценах, вогняне шоу, drumm-шоу, перегляд комедійних фільмів під зоряним небом, Bass DJ’s програма, захоплюючі ігри та конкурси. Протягом усіх трьох днів для гостей SOAP-2012 буде організований невеликий виїзний бар зі свіжим пивом і гарячими хот-догами прямо з вогнища. Також на території фестивалю буде функціонувати наметове містечко. Намет, каремат, спальний мішок організатори надають в оренду. Для гостей фестивалю буде організовано трансфер від м. Видубичі. Вхід для іменинників, які народилися з 1 по 3 червня і пред’явили підтверджуючі документи безкоштовний» – повідомляється в афіші фестивалю.

«Щоразу ці заходи проводять в самий розпал сезону розмноження тварин, коли вони найбільш вразливі. Проте головна загроза яку ми вбачаємо у таких заходах – майбутня забудова острова. Сьогодні прокуратура виграє у Київради суди проти рішень, якими на Жуковому острові надані ділянки під забудову. І це відбувається тому, що тут є заказник. Але якщо територія буде засмічена, витоптана й вирубана, заказник можуть скасувати. І такі злочинні спроби вже були не раз. Відтак, завзяті рокери сьогодні є безкоштовними наймитами для забудовників, які поклали око на заповідний Жуків острів», – переконані в НЕЦУ.

При цьому екологи нагадують, що Україна ратифікувала Міжнародну Конвенцію «Про дикі види флори та фауни і середовище існування у Європі». Згідно з нею, забороняється розлякувати тварин в період розмноження та висиджування пташенят.

Саме тому в період з квітня по липень в більшості країн вводяться місячники тиші, під час яких не можна вмикати музику та видавати гучні звуки на ділянках дикої природи. Жуків острів – одна з найбільших природних територій в межах Києва. Тому загроза загибелі великої кількості пташенят диких птахів, що гніздують тут, внаслідок розлякування рок-концертом, більш ніж реальна.

Підготувала Майя Заховайко, «Рідна країна»

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути