chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні — Міжнародний день біографа

16 травня 2012 о 10:20

Сьогодні саме той день, коли варто перечитати біографію улюбленого письменника, артиста або познайомитися з життєписом людини, яка давно вас цікавить . А, може, знайдеться час, щоб згадати деталі власного життя і почати складати автобіографію, передає УНН.

16 травня відзначається День біографів. Сьогодні знають і допитливі люди відзначають річницю першої зустрічі Семюела Джонсона (1709—1784) зі своїм біографом Джеймсом Босуелл (1740—1795). Чоловіки зустрілися в одному з книжкових магазинів Лондона в 1763 році, а результатом зустрічі і сталих між ними відносин стало опубліковане в 1791 році двотомне «Життя Семюела Джонсона».

Як відомо, англієць Семюел Джонсон, або Доктор Джонсон, як його частіше називали, був видатним критиком, лексикографом і поетом другої половини 18 століття. Самим знаменитим його працею став «Тлумачний словник англійської мови», над яким Джонсон працював 9 років.

Шотландцеві Джеймсу Босуеллу, письменнику і мемуарист, після зустрічі з Джонсоном випала честь протягом багатьох років записувати бесіди Джонсона, його неймовірно дотепні висловлювання і критичні зауваження. «Життя Семюела Джонсона», на думку багатьох літературних критиків, стало найбільшою біографією англійською мовою, яка читається і до цього дня.

Довідково.Саме слово «біографія» походить від двох давньогрецьких слів — «життя» і «пишу». Іншими словами, біографією називають життєпис людини, створене іншою людиною або кількома людьми. У більшості випадків біографія стає найпершим джерелом інформації, яку ми хочемо отримати про людину.

Розділи: Суспільство

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути