chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні на Землі почалося перше в 2012 році затемнення сонця

21 травня 2012 о 09:34

Сьогодні, 21 травня, на Землі почалося перше в 2012 році затемнення сонця.

Так, майже опівночі по Києву півтінь Місяця торкнулася земної поверхні на території російського Далекого Сходу й Китаю.

Це буде не повне, а кільцеподібне затемнення, при якому Місяць закриває диск Сонця не повністю, а так, що по краях видно яскраву сонячну «облямівка», яка оточує темний місячний диск.

Зазначимо, що світла яскравого сонячного кільця вистачить, щоб не дати дню перетворитися на ніч, на небі не з'являться зірки, і сонячної корони не буде видно.

Тим часом, вчені нагадують, що навіть у цей момент дивитися на Сонце без захисних приладів небезпечно.
Нагадаємо, сонячне затемнення відбувається, коли наш природний супутник — Місяць — у своєму русі проходить на тлі диску Сонця. Повні затемнення, при яких Місяць повністю закриває сонячний диск, стає темно як уночі, видно зірки й сяючу сонячну корону, можливі тому, що видимий розмір Місяця дуже близький до розміру Сонця.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути