chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні у Києві відкривається виставка всесвітньовідомого скульптора

18 травня 2012 о 10:01

Дзеркала, як в кімнаті сміху, гарматні постріли та ковдри з грошей. У «Пінчук Арт Центрі„ нова виставка. Її автори харківський митець Павло Маков та британець індійського походження Аніш Капур, у доробку якого — станції метро в Неаполі, меморіал принцесі Діані і скульптура Орбіта, створена спеціально до цьогорічних Олімпійських ігор в Лондоні.

До Києва прибув митець, який вже встиг добре наслідити по американських і британських містах. Аніш Капур. Його скульптури викликають і шок, і зачудування, і  ваблять навіть далеких до мистецтва людей. Ось одна із них. Стоїть у Чикаго. Називається  Ворота до хмар. Місцевим більше нагадує не небесні баранці, а гігантську квасолину. У таких воротах відображається вся околиця з хмарочосами. Для цього дзеркальну поверхню регулярно вимивають.

А це вже інша фантазія того ж автора. Небесне дзеркало. Виставлене просто серед вулиці Нью-Йорка. У відполірованому велетенському люстерку видно все, що над головою.

Наче в кімнаті сміху. Та автор певний: то не тільки розвага. ДзеркАла ховають в собі глибокі смисли.

Аніш Капур, митець: “Це такий дивний діалог дзеркала з глядачем. То ти в нього дивишся, то вже воно у тебе».

Від Задзеркалля до стрілянини. Аніш Капур привіз із собою до Києва гармату. Вона стріляє червоним воском.

Аніш Капур: "Нагадує мясо чи кров. Це дуже драматично. Знаєте, буває митець вилив фарбу на дошку і каже: о, це сучасне мистецтво. А тут і митця не треба. Гармата стріляє-картинка щоразу змінюється, мистецтво саме себе творить".

У цнотливо білу стіну центру щодвадцять хвилин безжально летять порції воску. На що перетвориться ця зала після виставки, уявити важко. Чи поприбирає митець після себе, не зрозуміло.

Аніш Капур: "Ми все позбираємо і повеземо далі по світу".

Не так видовищно і без шоу виглядає поряд з індійцем харківський митець Павло Маков. Ось це — земельні ділянки з прізвищами їхніх власників, а це великий відбиток пальця, який складається з реальних відбитків автора. А ще ковдра, викладена зі справжніх рублів.

Павло Маков, митець: "Усе це мистецтво можна дивитися у столиці до 30-го вересня". 

Джерело: 5 канал
Розділи: Новини культури

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути