chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні у Києві відкривається цікава виставка українських художників

28 серпня 2012 о 14:29

Сьогодні, 28 серпня, в київському центрі сучасного мистецтва PinchukArtCentre відкривається перша персональна виставка в рамках програми Трансфер — Чоловік на двох гойдалках Моніки Завадскі.

Трансфер — програма обміну, яка, як відзначають в PinchukArtCentre, популяризує та підтримує нове покоління українських художників за кордоном, а також пропонує динамічний погляд на молоде польське мистецтво в Україні. Програма реалізується спільно з Центром сучасного мистецтва Замок Уяздовський (Варшава, Польща).

Серед експонатів виставки Моніки Завадські — три нові роботи: скульптура Чоловік на двох гойдалках, яка буде демонструватися в діалозі з двома відео з проекту Завадскі Будь-хто; спеціально створена для арт-центру фреска, а також звуковий твір, що являє собою інтерв'ю автора і організатора і співкуратора виставки Марії Ланько.

«Завадькі створює мову, в якій поєднуються графічні стратегії з глибоким дослідженням формування культурної та особистої самобутності. За допомогою нових творів, представлених на виставці, художниця робить новий крок, комбінуючи різні медіа для створення складного багатовимірного дискурсу», — зазначив куратор виставки, арт-менеджер PinchukArtCentre Бйорн Гельдхоф.

Моніка Завадскі (1977, Варшава) — автор скульптур, відео, графіки і постерів, що стосуються проблем соціального виключення, інакшості, сексуальності і тілесності. Займала посади арт-директора журналів DIK Fagazine і K Mag. Живе і працює у Варшаві.

Експозиція розташована на 5-му поверсі арт-центру в просторі PAC-UA і триватиме з 28 серпня по 2 вересня 2012 року.

У день відкриття виставки Моніка Завадскі проведе Художню бесіду, присвячену проекту Чоловік на двох гойдалках. Захід відбудеться 28 серпня о 18:00 в просторі PAC-UA на 5-му поверсі PinchukArtCentre.

Наступного дня, 29 серпня, о 19:00 художниця Алевтина Кахідзе прочитає спеціальну лекцію, присвячену ідеї програми обміну. Алевтина Кахідзе — художниця, автор інсталяцій, медіа-робіт, перформансів, текстів і дизайнерських об'єктів; лауреат Премії Малевича українських художників 2008 р., переможець конкурсу серед молодих художників і кураторів Центру сучасного мистецтва при НаУКМА 2002 р.

Заплановані лекції в рамках програми обміну Трансфер:

— Єва Горзадек (Ewa Gorzadek) — Рух, звук та зображення: польський відео-арт з точки зору історії та сучасності, 9 вересня, 18:00;

— Агнешка Піндера (Agnieszka Pindera) — Командні гравці. Польські художні групи, 12 вересня, 19:00;

— Даніель Музичук (Daniel Muzyczuk) — резонуючий простір. Польський саунд-арт, 19 вересня, 19:00;

— Фінальна дискусія — 26 вересня, 19:00.

Заплановані персональні виставки молодих польських митців в рамках програми обміну Трансфер:

Агнешка Польска (4-9 вересня),

Конрад Смоленскі (11-16 вересня),

Ніколас Гросп’єр (18-23 вересня),

Міхал Будні (25-30 вересня).

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути