chrome firefox opera safari iexplorer

У Донецьку продають речі, зроблені руками засуджених

04 травня 2012 о 18:17

«Тюрма — ремесло окаянне», — цей вислів російського імператора Петра І донині люблять вітчизняні пенітенціарії. Тож саме під назвою «Ремесло окаянне» учора відкрили в Донецьку унікальний магазин, де всі товари виготовили засудженi. Торгова точка розташована у будівлі облуправління ДПтС Донеччини поруч із центром міста і має окремий вхід. Тож будь–який перехожий може зайти і купити популярні на «зоні» нарди, саморобні ікони або навіть пошиту засудженими вечірню сукню!

Першими відвідувачами після перерізання стрічки стали офіційні особи, які нічого не купили: начальник департаменту виробничої діяльності та ресурсного забезпечення ДПтС Валерій Пудак, начальник облуправління ДПтС Донеччини Юрій Приходько, заступник «губернатора» області — керівник апарату Вадим Фомін, начальник місцевого главку Мін’юсту Сергій Тюрін. Уже після владцiв до крамницi почали заходити пересічні донеччани. Перші покупці, за словами пенітенціаріїв, придбали переважно недорогі сувеніри. Адже ціни на ті ж нарди починаються тут від 50 гривень. Хоча майстрами за ґратами вони виконані краще, ніж на «вiльнiй» фабрицi. Пояснюється це тим, що у засуджених вільного часу більше, в роботу вони вкладають душу.

«У магазині представлено більше ста найменувань товарів — від сувенірної продукції до виробів iз металу, — зазначив «УМ» начальник прес–служби облуправління ДПтС у Донецькій області Антон Глушков. — Тут і різьблення по дереву, і ковка металу (наприклад, металеві троянди), і товари широкого вжитку — наші засуджені можуть пошити не лише спецодяг для тих чи інших державних структур, а й чоловічі сорочки чи жіночі сукні на замовлення підприємців». Пан Глушков додає, що в магазині «Ремесло окаянне» можна придбати і окремі вироби з галузі важкого машинобудування, наприклад, опори для високовольтних ліній електромереж, або люки для залізничних вагонів. «Цей магазин є ще й виставкою, кожен підприємець може зайти, погортати каталог виробів і зробити замовлення, — каже Антон Глушков. — Оскільки Донецька область є найбільшою в Україні за кількістю виправних установ, які, у свою чергу, мають різнопланове виробництво, можна вважати цей магазин унікальним у межах країни».

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути