chrome firefox opera safari iexplorer

Українські лікарі провели унікальну операцію

25 травня 2012 о 08:55

Перша операція вітчизняних нейрохірургів із вживлення електродів у головний мозок закінчилася успіхом. Тепер, як повідомляє ТСН, 22-річна дівчина, перша пацієнтка, понад десять років прикута до інвалідного крісла, має всі шанси вийти з лікарні на власних ногах.

Ще дитиною Наталя Титова перенесла складну форму грипу, яка за кілька років її всадила в інвалідний візок. Діагноз — дистонія — встановили лише через 14 років, коли дівчинка вже і їсти не могла сама. Наталю оперували півдоби. В її головний мозок вживили спеціальний електрод, який із часом допоможе відновити всі рухи.

Медики ретельно готувалися до операції. Шукали, у яку саме зону ядра мозку вживляти імплантат, оскільки тут головне не нашкодити. Тільки «прооперувавши» у віртуальному світі, хірурги йдуть до операційної.

Нейрохірурга Костянтина Костюка консультують угорці та білоруси, у яких кількарічний досвід проведення таких операцій. Перед тим як остаточно вживити імплантат, хворому встановлюють записувальний електрод. Якщо побічних дій немає, вставляють у мозок 9-сантиметровий імплантат. Тут оперують і пацієнтів із хворобою Паркінсона, яка, як і дистонія, медикаментозному лікуванню не піддається.

Ліквідувати мимовільні рухи можуть лише імплантати. Вживленими електродами у головний мозок у світі вже навіть лікують депресію. Зникає пригнічений стан і людина постійно у гарному настрої. Єдиний мінус — занадто дорого.

Вартість електрода, яким, до речі, лікують ще й епілепсію, складає двадцять тисяч доларів.

Сама операція безкоштовна. В усьому світі держава закуповує імплантати. А в Україні ж — це власні гроші хворих.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути