chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні хочуть легалізувати наркоманію

22 травня 2012 о 14:05

В Україні можуть скасувати кримінальну відповідальність за зберігання наркотиків для власного ужитку. Саме так має змінитися державна політика боротьби з поширенням наркозалежності, вважає голова Служби контролю за наркотиками. За його словами, нині відомство працює над концепцією такої політики, а до кінця року зможе запропонувати зміни до законодавства. Водночас, експерти зауважують, що такі зміни вкрай необхідні, оскільки репресивні методи боротьби себе не виправдовують і лише перенаселяють в’язниці наркозалежними.

В Україні кожен 12-й засуджений отримав кримінальне покарання за перевищення дозволеної до зберігання для власного ужитку кількості наркотичних речовин. Після того, як Міністерство охорони здоров’я скоротило цю кількість, в’язниці переповнилися наркозалежними, які не вичиняли злочинів проти інших людей, розповів Радіо Свобода експерт із наркополітики Павло Скала.

У більшості європейських країн відповідальність починається з 1 грама
Павло Скала

«Були зменшені дозволені обсяги найбільш поширених наркотичних речовин: опію, та опію ацитильованого. Сімдесят відсотків наркозалежних, які перебувають на диспансерному обліку, залежні саме від опіоїдів. Рівень їхньої криміналізації у 100 разів вища, ніж у сусідній Росії. В Україні кримінальна відповідальність за ці речовини починається з 0,005 грама. У Росії це 0,5 грама. У більшості європейських країн відповідальність починається з 1 грама», – зазначив Скала.

За незаконне зберігання наркотиків в Україна можна отримати до 10 років в’язниці, нагадав Павло Скала. На його думку, в Україні ніколи не було системної боротьби з наркобізнесом, а була лише реакція на наслідки ­– репресії щодо хворих на наркозалежність.

Наркоманія – це не злочин, а хвороба

Якщо держава не змінить політики, то наркозалежні можуть стати найбільшою групою серед засуджених, попереджає голова правління Асоціації учасників замісної терапії Ольга Бєляєва.

Під криміналізацію потрапляють і молоді люди, без жодної залежності, які вживали марихуану на вечірці
Ольга Бєляєва

«Потреба у вживанні у людей, які мають зваженість, це як болить зуб, і не можеш ні про що думати, доки не вип’єш ліки. Питання криміналізації людей, які мають з собою нелегальний препарат для власного ужитку і не мають мети збуту призвело до того, що наркозалежні є другими за кількістю серед тих, хто засуджений. Є й зовсім інші ситуації. Під криміналізацію потрапляють і молоді люди, без жодної залежності, які вживали марихуану на вечірці і потрапили у таку ситуацію У них ламається доля», – сказала у коментарі для Радіо Свобода Ольга Бєляєва.

За її словами, репресивна політика боротьби з наркоманією, крім іншого, ускладнює виявлення наркозалежних та їхню реабілітацію.

Держслужба контролю за наркотиками готує зміни до законів

У Державній службі контролю за наркотиками обіцяють змінити ситуацію. Відомство вивели зі складу МОЗ, а право на укладання списків наркотичних речовин та на визначення кількості дозволеної до зберігання, згідно з законодавством, залишилося за міністерством, нагадав голова цієї служби Володимир Тимошенко. Відтак, за його словами, служба контролю за наркотиками спочатку напрацює нову стратегію боротьби з поширенням наркозалежності, а потім запропонує законодавцям своє бачення потрібних законодавчих змін.

Раніше ми всіх їх, як кажуть «стригли під один гребінець». Багато питань, які потрібно буде переглянути
Володимир Тимошенко

«Якщо йдеться про декриміналізацію пропозиції наркотиків, то цього не може бути, тут тільки репресивні заходи. А щодо споживачів, то наша позиція тут, якраз, відмінна. Раніше ми всіх їх, як кажуть «стригли під один гребінець». Багато питань, які потрібно буде переглянути. Причому, таким чином, щоб зі споживачами наркотиків не боротися репресивними методами», – наголосив у розмові з Радіо Свобода Володимир Тимошенко.

Він також запевнив, що співробітники його служби за допомогою фахівців Інституту права Національної академії наук зможуть запропонувати зміни до законів вже до кінця нинішнього року.

Натомість наприкінці минулого року Верховна Рада ухвалила, а Президент Віктор Янукович підписав закон щодо посилення відповідальності за незаконний обіг наркотиків. Ініціатором законодавчих змін був Кабінет міністрів. Серед аргументів за ухвалення такого закону наводилися факти зростання кількості наркозалежних в Україні.

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути