chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні катастрофічно зменшилася популяція вовків

31 травня 2012 о 08:58

Українські екологи вимагають виключити вовків із переліку шкідливих тварин. За словами захисників тварин, вовків незабаром можна буде заносити до Червоної книги, оскільки їх винищують цілеспрямовано, хоча міфи про їхню загрозу перебільшені, йдеться в сюжеті ТСН.

Еколог Володимир Борейко демонструє капкани, які, за його словами, розставляються в лісах протии вовків. За словами захисників природи, вовк – це санітар лісу, який своєю життєдіяльністю навіть оберігає людей.

«Поїдає у величезній кількості мишей, гризунів. По-друге, їсть лисиць і собак, які розповсюджують сказ, тобто з точки зору ветеринарних служб навпаки потрібно вовків захищати», — вважає мисливствознавець дубровицького лісгоспу Тимофій Довжик.

Натомість представники влади не збираються припиняти боротьбу з вовками, оскільки і справді вважають їх небезпечними хижаками. Лісники стверджують – капкани як антигуманні методи заборонені в полюванні. Але сіроманців і справді методично відстрілюють.

Той таки Тимофій Довжик особисто знищив 60 вовків, і вважає, що робить добру справу. Якщо їхню кількість не обмежувати – у лісі вони з'їдять усіх слабших тварин, пояснює він. Адже вовк з'їдає 10 кг м'яса щодня – тобто 3 тонни на рік. В агентстві лісових ресурсів кажуть: нинішня популяція вовків – 2500 на всю Україну – оптимальна для того, щоб стримувати сказ і небезпеку нападу. Щороку знищують половину цих хижаків – і вони відновлюють свою кількість.

Якщо ж чисельність популяції вовків виросте, тваринам не вистачить природного харчування і вони в пошуках їжі зайдуть на територію господарств людини, попереджає заступник голови держагенства лісових ресурсів Ігор Шишов.

Тож викреслювати вовків з переліку шкідливих тварин в агентстві не збираються, нагадуючи, що і досі час від часу з'являютсья повідомлення, що вовки нападають не лише на тварин, а й на людей.

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути