chrome firefox opera safari iexplorer

Відібрано українців, які візьмуть участь в естафеті олімпійського вогню

23 травня 2012 о 15:46

Відібрано четверо факелоносців, які понесуть вогонь Олімпіади-2012 від імені України: засновниця дитячого реабілітаційного центру Віра Ремажевська, авторка благодійної організації з допомоги онкохворим дітям Лариса Лавренюк, організатор і натхненник регіонального велоклубу Руслан Коваленко і лікар-хірург Павло Макогончук.

Четверо людей були відібрані із 3015 кандидатів. Завдяки масштабній кампанії з номінування факелоносців, проведеної компанією Samsung Electronics як партнером Естафети Олімпійського вогню Лондон-2012, запропонувати кандидатуру факелоносця міг будь-який житель України.

Вибір найбільш гідних кандидатів здійснило журі, до складу якого увійшли: Президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка, співачка Руслана, телеведучий Савік Шустер, Президент Samsung Electronics України Юнгчул Парк.

Найчастіше українці номінували лікарів, вчителів, спортсменів, а також представників творчих професій — акторів і письменників. У заявках часто зустрічалися імена відомих людей, але все-таки більшість рекомендацій були присвячені простим українцям — друзям, колегам та родичам відправників.

Як зазначили члени журі, перевагу було віддано кандидатам, які своїм життєвим прикладом по праву заслужили визнання всієї країни, так як вони реалізують олімпійські цінності у своєму повсякденному житті, долаючи труднощі і досягаючи результати за межею можливого.

Віра Ремажевська — директор і засновник унікального реабілітаційного центру для дітей з проблемами зору в Україну, кандидат наук, доцент, власник багатьох нагород, найпочесніша з яких — Орден усмішки. Цю міжнародну дитячу нагороду за 40 років її історії привласнювали таким людям, як Мати Тереза, принцеса Діана і Папа Іван Павло ІІ. Віра Ремажевська опинилася в їх числі.

Лариса Лавренюк — організатор благодійного центру Краб з допомоги онкохворим дітям. Після того, як син Лариси помер від раку, все своє життя вона присвятила допомозі тим, кому загрожує смертельна небезпека від цієї важкої хвороби. Лариса впевнена, що пам'ять про сина робить її сильнішою і допомагає дарувати надію батькам і рятувати життя їхніх дітей. Обладнаний завдяки зусиллям Лариси кабінет первинного прийому хворих при дитячому відділенні Інституту онкології протягом року приймає близько 3500 дітей.

Руслан Коваленко — один із засновників черкаського велоклубу. Своїми силами і за свій рахунок відроджує велосипедний спорт у рідному місті Черкаси. Руслан виступає організатором та ідейним натхненником багатьох велозмагання та спортивних заходів, серед яких Всеукраїнський велодень, Міжнародний день без автомобілів, День туризму та ін Руслан також веде спортивну велосекцію для підлітків і власноруч будує траси для змагань.

Павло Макогончук — лікар-хірург Центрального госпіталю МВС України, спеціалізується в області порожнинної хірургії. Практично щодня проводить в операційній по 12-15 годин, буквально рятуючи людей, і при цьому прагне брати активну участь у створенні цивілізованої інфраструктури медичної галузі в Україні.

Всього в естафеті Олімпійського вогню візьмуть участь 8000 факелоносців з усіх куточків планети. Відбір кандидатів проводили оргкомітет Олімпіади Лондон-2012 і представляють партнери естафети Олімпійського вогню — компанії Coca-Cola, Lloyds TSB і Samsung Electronics.

Естафета пройде через всю територію Великобританії з 19 травня по 27 липня поточного року.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути