chrome firefox opera safari iexplorer

Завтра в Україні відсвяткують День вишиванки

03 травня 2012 о 17:03

Завтра в Чернівцях буде відзначатися День вишиванки. Про це УНН повідомили у прес-службі Чернівецької міської ради.

Як зазначається, за п'ять років, протягом яких відзначається це свято, чудова патріотична акція зуміла широко вийти за стіни факультету історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ імені Юрія Федьковича, на якому вона зародилася, і тепер це традиційне загальноміське весняне дійство.

П’ять років тому все починалося з кількох десятків студентів, а торік вишиванку одягнула рекордна кількість чернівчан – понад 4 тисячі. Таким чином Чернівці увіковічнилися у Книзі рекордів Гіннеса. Як зазначає ініціатор акції Леся Воронюк, «цього року ніяких масштабних заходів і концертів не планується, ми просто оголошуємо дату – 4 травня і практично нічого не влаштовуємо. Хочемо показати, що акція живе без організаторів. І це наше найбільше досягнення – зрушення у свідомості відбулося».

Крім того, оргкомітет акції висуває на громадське обговорення дату проведення Дня вишиванки на наступні роки, адже досі зафіксувати її не вдавалося. Оргкомітет наголошує на таких обмеженнях: це має бути робочий день навесні, найліпше – четвер. Він має був після Великодня, але не збігатися з уже існуючими датами (12 квітня – День космонавтики, 26 квітня – День вшанування пам’яті жертв Чорнобильської трагедії, 1 травня – День міжнародної солідарності трудящих).

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути