chrome firefox opera safari iexplorer

Чверть українських підлітків вживали наркотики

13 червня 2012 о 10:00

За  результатами нещодавнього дослідження ЮНІСЕФ в Україні, чверть українських підлітків 15-17 років мають досвід вживання наркотичних речовин. На думку експертів, в деяких випадках розвитку такої ситуації сприяє батьківська недбалість, однак головну проблему фахівці вбачають в недосконалій державній політиці. Вона, на їхню думку, не дозволяє впроваджувати відповідні технології для методик у цій сфері, що поліпшать боротьбу з проблемою.

Лікарські засоби і марихуана провокують чи не найбільше підліткових наркозалежностей, наголошує Анатолій Вієвський, головний нарколог Міністерства охорони здоров’я. На його думку, таку ситуацію зумовлює сімейна недбалість та доступність придбання – зокрема, лікарських засобів – дітьми. Водночас, експерт зазначає, що державна політика щодо боротьби з дитячими наркозалежностями в Україні нерозвинена, а батьки «неадекватно ставляться до вирішення подібних питань».

33 відсотки батьків взагалі не хочуть, щоб з їхніми дітьми говорили про наркотики
Анатолій Вієвський

«33 відсотки батьків взагалі не хочуть, щоб з їхніми дітьми говорили про наркотики. Вони ховають голову в пісок, вважаючи що таким чином убезпечать свою дитину від проблеми. Для того, щоб попереджати перші вживання, потрібні дуже конкретні технології. Наша країна – це не країна конкретних технологій. В нас затиснуть наркоманію в темний куток, де буде відбуватися що-завгодно і воно буде неконтрольоване»,  – зауважує фахівець.

За словами Анатолія Вієвського, переважна більшість підлітків наркотики вживати не збирається, однак оточення часто провокує їх на знайомство з забороненими речовинами. Отож, зауважує експерт, підлітків треба навчати спеціальним навичкам, чому держава наразі не сприяє.

В Україні бракує фахівців і відповідного законодавства

Колишній очільник Київського центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді Костянтин Шендеровський зазначає, що ситуація з дитячими наркозалежностями останніми роками суттєво погіршилася і стала більш прихованою, адже в Україні немає єдиної статистики щодо цієї проблеми. За словами експерта, у роботі з наркозалежними підлітками соціальні працівники наразі використовують дорослі методики, а лікують цих дітей у дорослих наркодиспансерах. Змінити ж таку ситуацію не дозволяє відсутність фахівців і законодавчого забезпечення, зауважує він.

Найбільшу шкоду держава зробила, коли фактично зруйнувала підготовку кваліфікованих соціальних працівників
Костянтин Шендеровський

«Найбільшу шкоду держава зробила, коли фактично зруйнувала підготовку кваліфікованих соціальних працівників. В Україні так і не з’явились спеціальності реабілітологів для дітей. Цю проблему підсилює бідність, бездоглядність, незайнятість і немає підстав казати, що тут буде якийсь порядок і прогрес», – зауважує експерт.

Водночас Костянтин Шендеровський наголошує, що у підлітковому віці позбутися наркотичної залежності набагато легше, адже є «межа хворобливої залежності», яка дозволяє відлучити підлітка від вживання наркотиків шляхом переконання.

За даними ЮНІСЕФ, близько 2 відсотків українських підлітків знайомляться з наркотиками до 13 років. Серед найдоступніших речовин вони відзначають гашиш, марихуану, амфетаміни, екстазі та транквілізатори.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути